hirdetés

Szigoríthatják a nyugdíjasok jogosítvány hosszabbítását

Kecskés István

Örök vitatéma, hogy egy autóvezető hány éves koráig kaphasson jogosítványt. Lehet, hogy most szigorítás jön. 

Nálunk az utcában volt egy igen idős bácsi, aki két eszközzel tudott közlekedni: a járókeretével és a Skodájával. A szabályok persze egyértelműek, nézzük mit ír a jelenleg érvényben lévő előírás: 

A közúti járművezetők egészségi alkalmassága vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy a közúti járművezető jelöltnek, illetőleg a közúti járművezetőnek nincsen olyan betegsége, testi vagy szellemi, illetőleg érzékszervi fogyatékossága, amely őt a közúti járművezetésre egészségi szempontból alkalmatlanná teszi; továbbá azoknak a feltételeknek, illetőleg korlátozásoknak a meghatározása, amelyek mellett a vizsgált személy betegség, testi vagy érzékszervi fogyatékosság fennállása esetén is vezethet közúti járművet.

Ehhez képest persze az orvosi vizsgálat egy kicsit másként fest, hiszen egy orvosi oldal a következőkről tájékoztatja a pácienseket: 

A jogosítvány hosszabbítás alkalmával a helyszínen szemészeti vizsgálatot, vérnyomásmérést és vizelet gyorsteszt vizsgálatot végzünk. 40 év felett az alkalmassági vizsgálathoz EKG vizsgálat is szükséges. Szükség esetén elkészítjük az EKG-t is. Az alábbi betegségek esetén szakorvosi vélemény szükséges a jogosítvány meghosszabbításához: cukorbetegség, korábbi infarktus, szívbetegség, epilepszia, mozgásszervi károsodás, pszichiátriai kezelés.

Persze nem felejthetjük el, hogy az emberi tényezők is szerepet kaphatnak a hosszabbítási procedúrában, különösen egy kis településen, ahol a háziorvos mindenkit évtizedek óta ismer. Nem feltételezve semmi rosszat a doktorokról, de valahogy csak megkapta a járókeretes nyugdíjas is a jogosítványt. 

A napi.hu cikkéből egyébként kiderült az is, hogy a közúti baleseteknek nagyjából húsz százalékát okozzák az időskorúak. A hatvan év feletti magyar állampolgárok közük a Belügyminisztérium adatai szerint 1.188.318 honfitársunknak van vezetői engedélye. 

Ugyanakkor érdekes lehet egy szigorítás, hiszen az biztos, hogy mondjuk a Szlovákiában jogosítványt szerzett nyugdíjasok magyarországi autózását nem korlátozhatjuk, vagyis igencsak nehéz egy olyan szabályt kialakítani, amely megfelel a határokon átívelő törvényeknek. 

Ugyanakkor az biztos, hogy a 60 év alatti sofőrök többsége egyetért a szigorítással. 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/37845/pics/lead_800x600.jpg
autó,jogosítvány,nyugdíjas
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?