hirdetés

Jönnek az önműködő autók – megszűnnek a balesetek?


Ma még talán elképzelhetetlennek tűnik, hogy robotautók járjanak az utakon, azonban az önműködő járművek fejlesztése folyamatosan zajlik. Magyarországon is.

Hatékony, környezetkímélő és biztonságos – ez a három fő szempont a jövő közlekedésében. Minderről Palkovics László, az EMMI államtitkára, a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért felelős kormánybiztos beszélt a napokban Szegeden.

Kitért rá, az Európai Unióban kiemelt prioritást élvez a közlekedés és a szállítás fejlesztése, amiben a tudománynak és a gazdaságnak feltétlenül együtt kell működnie. „A járműiparral szemben magasak a követelmények, ugyanis a tervek szerint 2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátását 80 százalékkal csökkentenék, ezt az elektronizálással lehet megoldani. Ezenkívül azt szeretnénk elérni, hogy az európai utakon történő közlekedési baleseteknek ne legyen halálos áldozata” – mondta a politikus. Hozzátette, mivel a legtöbb karambol emberi hibák, mulasztások miatt következik be, ezért a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a járműveket automatizálni kell.

A mesterséges intelligencia létrehozása azonban sok kérdést felvet. Ma egyébként egy 1968-as törvény szerint Európában még tilos olyan autóval közlekedni, amit a sofőr nem tud irányítani, és a működését felülbírálni. Felmerült az is, hogy mi legyen a reakció műszaki hiba, például fékrendszer meghibásodás, vagy defekt esetén. Ugyanilyen fontos, hogy az önműködő autókban milyen „szociális” érzéket alakítanak ki egy baleseti szituáció pillanatában. Gondoljunk csak bele, egy elkerülhetetlen ütközésnél melyik a „jobb” döntés: egy gyalogos elgázolása vagy frontális ütközés a szembe jövő kamionnal. A robotautóknak tehát kitűnően kell kommunikálniuk a környezetükkel és fel kell ismerniük az időjárási és fényviszonyokat, távolságokat, ingereket, hogy minden helyzetben megfelelően tudjanak reagálni.

Palkovics László elmondta, Magyarországon Zalaegerszegen, egy több mint 200 hektáros területen alakítottak ki a célra fejlesztőpályát. A kormány saját forrásból mintegy 40 milliárd forintot fordít a projektre. A beruházást kiemelt jelentőségűként kezelik, jövő februárban az ELTE-n és a Műszaki Egyetemen mesterképzések indulnak, amelyek során erre az ágazatra képeznek szakembereket.

Forrás: SZEGEDma.hu

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/39102/pics/lead_800x600.jpg
autó,önműködő autó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?