hirdetés

Az oroszok letilthatják a Facebookot is

Kecskés István

Oroszország nem viccel, ha adatkezelésről, vagy éppen letiltásról van szó. Utóbbival éppen a Facebookot fenyegette meg a nagyhatalom. És nem viccel. 

Egészen pontosan arról van szó, hogy Oroszország jövőre blokkolhatja az egész közösségi oldalt, ha az amerikai multi nem tesz elegett annak a helyi törvénynek, amely szerint minden cégnek kötelessége, hogy országon belül tárolja az orosz felhasználók adatait. 

Orosz hírügynökségi beszámolók szerint Alexandr Zsarov, a médiahatóság vezetője élesen fogalmazott, mondatai szerint annak a cégnek, amely nem tartja be az előírásokat, az becsukhatja a boltot náluk. Hozzátette, hogy a Facebooknak sok oroszországi felhasználója van, de azt is megemlítette, hogy léteznek más közösség oldalak is. 

A hivatkozott törvény 2014-ben született és 2015 szeptembere óta hatályos. Ennek eredményeként tavaly Oroszország blokkolta LinkedIn szolgáltatót. A Twitter viszont már előre bejelentette, hogy a jövő év közepéig eleget tesz a szabálynak. 

Egyébként, ha már a letiltás: az orosz oldalak is kapják szépen a hasonló szankciókat. Idén tavasszal Petro Porosenko ukrán elnök rendelettel tiltotta le a hozzáférést Ukrajnában a Vkontaktye és az Odnoklassznyiki orosz közösségi portálokhoz, valamint a Yandex internetes keresőhöz. Emellet elérhetetlen ukrán ip címről a mail.ru, a Kinopoiszk filmkereső weboldal, valamint a Kaspersky Lab és a DrWeb víruskereső.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/42896/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?