hirdetés

Töltő kell a taxisoknak!

Kecskés István

Milyen szerepe lehet a taxizásban az elektromos és a hibrid autók térnyerése? A trendek arról szólnak, hogy egyre több az e-autó, így elkerülhetetlen, hogy a személyszállításban is átalakuljanak felhasználói szokások.

Telekesi Tibor elmondta az elektromos autókkal kapcsolatos problémákat

"Ma Magyarországon a személyautók használata ötszöröse a tömegközlekedésnek" – mondta Telekesi Tibor Közlekedéstudományi Intézet Energetikai és Klímavédelmi Központ vezetője az I. Taxi Expo-n. Hozzátette, hogy az elektromos autók töltése hazánkban jelenleg nem megoldott. Ennek egyik oka, hogy a gyorstöltők ára 22 millió forint, a hagyományos forrásoké nagyjából három millió körül van. Emellett probléma az is, hogy a járművek hatótávolsága drasztikusan esik a téli időszakban, amikor a fűtést is üzemeltetik.

Ezzel együtt az ilyen kocsik száma folyamatosan emelkedik, de…

"Leginkább azért emelkedett az autók száma, mert Nyugatról, lejárt lízingű kocsikat szereztek be, ám ezek már nem hozzák azt a teljesítményt, amit új korukban. Az elektromos típusok ára, többségében dupla olyan magas, mint a hagyományos motorral szerelteké. Emellett persze komoly adókedvezményt adnak a vásárlóknak. A zöld rendszámmal ingyen lehet parkolni Budapesten, nincs cégautó és regisztrációs adó sem és visszaigényelhető a töltés áfája – ha majd fizetni kell érte. A töltők telepítése és üzemeltetése is problémát jelent, hiszen ezek drágák."

A taxisok átlagban 150–300 kilométert mennek naponta, amit befolyásolhat az is, hogy például az online pénztárgépet is a jármű akkumulátorát használja. A személyszállítóknak igencsak fontos lenne a villámtöltők elterjedése. Telekesi Tibor elmondta, hogy az elektromos autók megtérülési ideje nagyjából hat év.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/44773/pics/lead_800x600.jpg
autó,elektromos autó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?