hirdetés

25 éve mondunk el mindent 160 karakterben


Egy brit mérnök negyed évszázaddal ezelőtt azt üzente: „Boldog Karácsonyt!”

Az úriembert Neil Papworthnek hívták, s még a 23. életévét sem töltötte be, mikor elküldte számítógépéről az első „rövid szöveges üzenetet, amelyet a szolgáltatás angol neve miatt ma csak SMS-nek (Short Message Service) hívunk. A Nokia 1993-ban bevezette a hangjelzést is, így már bő két évtizede tudjuk a frászt hozni kollégáinkra egy-egy kelleténél hangosabbra történő beállítással.

Az új találmány, a Westel nyelvújító által „GSM táviratnak” elnevezett üzenetküldési lehetőség, hamarosan Magyarországra is megérkezett. A kifejezés ugyan nem terjedt el – kár, pedig igazán egyedi –, de a világ többi országa mellett hazánkban is népszerűvé vált a villámgyors, csendes kapcsolatteremtési mód.

Megtanultunk 160 karakterben írni, rövidíteni, s erről még akkor sem szoktunk le, mikor már több részből álló SMS-eket lehetett bepötyögni – amelyeket a fogadó fél készüléke az első években néha furcsán szedett szét darabokra. Végül a szmájlik, az emojik és társaik is megjelentek, így színesebbé téve üzeneteinket.  

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/45509/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?