Blogolj!

Változás a netsemlegességben: zsarnoki lépés vagy a szabadság helyreállítása?


Nem meglepő módon politikai törésvonal alakult ki az ügyben, hogy a szélessávú internetszolgáltatás szabályozása mely szervezethez tartozhat.

Lazítottak az Amerikai Egyesült Államokban a netsemlegességi szabályokon a tiltakozások ellenére – számolt be a BBC. A netsemlegesség azt jelenti, hogy az internetszolgáltatóknak megtiltják egyes oldalak lassítását, vagy éppen fizetség ellenében gyorsabb, vagy a felhasználók számára olcsóbb betöltését. A téma már az Obama-adminisztráció idején nagy vihart, de 2015 februárjában végül az ezért felelős – akkor még demokrata vezetésű - Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elfogadta a Nyílt Internet Rendeletet, amely elutasította a netszolgáltatók igényét.

A bizottság élére idén januárban Donald Trump amerikai elnök Ajit Pait nevezte ki, aki szerint nem megfelelő a 2015-ös szabályozás. Az FCC a helyszínen tüntetők ellenére úgy döntött, hogy lépnek. Nem meglepő módon politikai törésvonal mentén alakult ki az ügyben a két álláspont, a három republikánus tag a rendelet megváltoztatása mellett, a két demokrata delegált a megtartása mellett voksolt. Szintén kiállt már korábban a Nyílt Internet Rendelet mellett a hagyományosan inkább a demokratákhoz húzó Facebook, Google vezetése.

Maga a voksolás technikailag arról szólt, hogy a szélessávú internet inkább információs szolgáltatásnak, s nem távközlésinek minősül. Ez azt jelenti, hogy a szabályozás feladata átkerül az FCC-től a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC).

A lépés megítélése eltérő, Aji Pai úgy látja, a változtatások elősegítik az innovációt és ösztönzik az internetszolgáltatókat, hogy fektessenek be a vidéken élők számára gyorsabb netkapcsolat kiépítésében. Megjegyezte, ez nem más, mint az internet szabadságának helyreállítása. Ezzel szemben New York államügyésze, Eric Schneiderman bejelentette, hogy pert indít az FCC döntése miatt.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/45999/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Államok,FCC,internet,net,számítógép,Szövetségi Kommunikációs Bizottság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?