hirdetés

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?


A Google-lel együttműködésben megállapítottuk: nem.

Pár évvel ezelőtt egy kisvárosi informatikatanár panaszkodott nekem arról, hogy ötödikes nebulói képtelenek megérteni a Google-keresés logikáját. „Azt mondtam nekik, hogy nézzék meg, ki kapta az Oscar-díjat 2003-ban! Erre mit csináltak? Begépelték szó szerint: ki kapta meg az Oscar-díjat 2003-ban?” – mesélte. Nem véletlenül írtam le ezt a kis történetet.

Délelőtt olvastam Kecskés kolléga szösszenetét arról, hogy a keresőóriás motorja, mit dob ki azzal kapcsolatban, hogy a németnek mit kell. Ilyenkor az átlagolvasóban – ahova magamat is sorolom – azonnal felmerül a kérdés: nekem, a magyarnak mi kell? Mire keresünk gyakran?

Hát erre:

Igen, ez pontosan ugyanaz a jelenség, mint az ötödikeseknél. A leggyakoribb keresésnél pedig még ott az -e kérdőszócska is.

Persze rejt más izgalmakat is e képernyőmentés. Látjuk, hogy hova tervez utazást a magyar: „Amerika”, Japán, Ausztrália, Kanada, Dubai. Mintha tízmillió utazó országa lennénk, s nem tízmillió éhezőé, mint ahogy az ellenzék állítja. Igen, tudjuk, az igazság valahol a kettő között van. Az azonban szomorú, hogy még azok sem tudják megfelelően használni a Google-t, akiknek valószínűleg több százezer forintjuk van hasonló utazásokra.

S végül egy kis közszolgálat, helyesebben konzuli. A fentebb felsorolt kérdésekre ITT találnak választ.

Címkék: net
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/46647/pics/lead_800x600.jpg
net
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?