hirdetés

Tíz trend a techvilágban, ami meghatározza 2018-at


A GP Bullhound már a 11. alkalommal fedi fel azokat a tech tendenciákat, amelyek a holnap világát alakítják. A brit technológiai befektetési bank éves jelentéseiben publikálja a jövő évre vonatkozó 10 tech jóslatát.

 

A gépi tanulás („Machine Learning”) a fordítás szolgálatában

A számítógépek, a gépi tanulásnak köszönhetően tovább javítják a nyelvmegértési képességüket. Emellett a kiterjesztett valóság alkalmazások – mint a PokemonGo – egyre elterjedtebbek lesznek, miközben tökéletesítik bármely nyelv felismerésének, megértésének és lefordításának képességét.

 

2018: az e-mail lassan halála felé tart…

A brit társaság jóslata szerint a munkahely alapvetően meg fog megváltozni. Az azonnali üzenetküldő alkalmazások használata jelentősen nőni fog a munkatársak között, míg az e-mailek küldése 1,7%-kal fog csökkenni az USA-ban 2018-ban.

 

… és a 4.0 ipar megjelenése

Ami az ipart illeti, a munkavállalók közreműködnek az új technológiák fellendülésében, amely jelentősen javítani fogja a hatékonyságukat és a termelékenységüket. Ez az „okos” gyárak teljesítményének növekedéséhez és a teljes jogú 4.0 ipar – ez az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását jelenti – létrejöttéhez vezet.

 

Az alkalmazás- és a programcsomagok erőre kapása

A programcsomagok erőre kapásával számolnak. A felhőalapú számítástechnika növekedése és elfogadása egyre széttöredezettebb szoftveres alkalmazáspiachoz vezetett, amely már túlzsúfolt lehet a felhasználók számára, a bőség zavarában képtelenek lesznek dönteni. A GP Bullhound előrejelzése szerint az érdeklődés visszatér az integrált megoldások iránt az IT nagy platformjain, különösen az emberi erőforrások és a marketing területein.

 

Kiürülhet lassan a Szilícium-völgy?

2018-ban a nemzetközi technológiai sarokpontok decentralizációjának részesei vagyunk. Az iparág leghíresebb helyén, a Szilícium-völgyben például az árak és a fizetések is hihetetlenül magasakká váltak. Ugyanez a helyzet Stockholmban, Berlinben. A start-upok mind az Egyesült Államokban, mind más országokban sok esetben szedik a sátorfájukat és költöznek, miközben keresik a tehetségeket. Miért is ne tennék? Az új technológiáknak hála, egyre könnyebb a világ bármely pontján dolgozni.

 

A mobiltelefon legyőzi a tévét Kínában

Ázsia nagy fejlődési lehetőség elé néz, Kínában, a mobil túlszárnyalja a televíziót. Az ország a gazdaságát már eddig is a „mobile first” határozta meg, azaz a cégek úgy fejlesztettek, hogy egyre jobban az okostelefont használók igényeit vették figyelembe egy-egy szolgáltatásnál, marketingtechnikánál. Ez várhatóan nem fog változni, sőt egyre markánsabban mutatkozik meg, ugyanis 2018 lesz az első év, mikor a mobiltelefon előtt töltött idő meghaladja a tévé bambulásával elpocsékolt órákat.

 

Kiberbiztonság: a fogyasztók védelme mindenek előtt!

Kiderült, a kiberbiztonság egyre jobban foglalkoztatja a fogyasztókat. Napjainkban a háztartások „okosabbak”, és a veszélyeknek jobban kitettek, mint valaha. Az elmúlt időszak adatszivárgásai rávilágítanak a kiberbiztonság javításának fontosságára mind a magánembereknél, mind a kormányzati szerveknél.

 

Áttörés a Blockchain és az ICO technológia területén

Az utóbbi évek a bitcoinról, a virtuális pénzről szóltak. Egyre komolyabb világról van szó, nemrég egymillió dollár váltságdíjat kértek bitcoinban egy kriptovaluta-váltó vezető elemzőjének szabadon engedéséért ukrán emberrablók Kijevben. A Blockchain technológia az, ami megakadályozza, hogy adott bitcoint többször egymás után elköltsünk. Előnye még, hogy két felhasználó központi bank, bankkártya-szolgáltató nélkül képes egymásnak pénzzel fizetni. Az ICO az Initial (Public) Coin Offering angol kifejezés rövidítése. Arról még vita folyik, hogy ez egyszerű piramisjáték, vagy a jövő üzleti modellje. „A crowdfunding és a nyilvános tőzsdei kibocsátás (röviden: IPO) különleges ötvözete.  A célja, hogy a kibocsátó a kriptovaluta kibocsátásával szerezzen tőkét projektjének, cégépítésének finanszírozásához” – írja róla a fintechzone.hu.

 

Techóriások VS. nemzetállamok

Úgy számolnak, a techóriásoknak a jövőben fokozott politikai ellenőrzéssel kell szembenézniük. Nem meglepő, hiszen a Twitter, a Facebook, Google egyre nagyobb szerepet játszik egy-egy választási kampányban, elég csak a hamis hírek (fake news) körüli vitákra gondolni az amerikai kampányban.

 

Elfogadottabbá válik a kiterjesztett valóság

Ezen nem lepődünk meg a PokemonGo sikereit ismerve. 2018-ban elsősorban a kiterjesztett valóság mobiltelefonos előretörésével számolnak a szakemberek.

(A GP Bullhound jelentése mellett az angol és a francia nyelvű kivonatot használtuk fel.)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/46638/pics/lead_800x600.png
bitcoin,mobil,net,telefon,televízió
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?