hirdetés

Facebook-cenzúra: nem árulja el a cég, hogy mi alapján töröl politikai bejegyzéseket


Civil szabadságjogi csoportok aggodalmukat fejezték ki, mert elképzelhető, hogy a vállalat az amerikai kormány kérésére törli bizonyos politikusok oldalait, bejegyzéseit – írja a Guardian.

Azt követően derült fény egyre több esetre, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnököt letiltották a Facebookról és az Instagramról december második felében. A politikust az előbbi platformon 750 ezren, az utóbbin több mint 3 millióan követték. A lépés miatt még az orosz hatóságok is választ vártak Mark Zuckerbergéktől (a két platform 2012 óta egy tulajdonban van). A döntés összefüggésben lehet azzal, hogy Putyin csecsen szövetségesét Washington emberi jogok megsértésével vádolja. Hasonló okokból már gazdasági szankciókat léptettek életbe több orosz állampolgár mellett Kadirov ellen is.

Jennifer Granick, az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a vonatkozó törvény egyértelműen a gazdasági tevékenységre utal, a szólásszabadság kérdésköre viszont nem tartozik ide – gyakorlatilag az előbbire hivatkozva korlátozza az utóbbit. Jillian York egy másik, hasonló szervezet munkatársa úgy gondolja, a színfalak mögött egyértelműen az amerikai politika gyakorol nyomást a cégekre.

Nyilvánosan azonban a Facebook képtelen volt megmagyarázni, hogy miért tette ezt, a Guardiannek azt nyilatkozták: „Az amerikai törvények korlátozásai szerint működünk, amelyek a körülményektől függően változnak.”

Máshol is akadnak problémák a brit lap szerint. Mianmarban azzal vádolták a Facebookot, hogy cenzúrázta a rohingya kisebbséget ért emberi jogi visszaéléseket bemutató dokumentumokat, a Hezbollah tagjai pedig hiába jutottak be Libanonban a parlamentbe, a politikusoknak nem lehet közösségi oldaluk, mert Amerika terrorszervezetként tartja nyilván szervezetüket.

Címkék: facebook, net
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/46808/pics/lead_800x600.jpg
facebook,net
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?