hirdetés

A drogról vagy a Facebookról könnyebb lejönni?


Brit tudósok kimutatták, a közösségi média hasonló függőséget okozhat, mint a cigaretta, vagy a drog.

A szigetországi kutatók azt vizsgálják, hogy a közösségi médiafüggőség egyben mentális rendellenességet jelent-e – számolt be a BBC. Habár kevesen aggódnak miatta, de közben egyre több kutatás komolyan vizsgálja, hogy a túlzott társadalmi médiahasználat kóros lehet-e, és mentális zavarként tekinthetünk-e rá.

Ehhez meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak, valamint rengeteg vizsgálattal szükséges alátámasztani a feltételezést. Ez az oka annak is, hogy csak 2018 januárjában jelentették be, hogy a WHO rendellenességként nevezi meg a videojáték-függőséget, ami hasonló problémának tekinthető, mint az internet.

Mark Griffiths, a Nottingham Trent University munkatársa kutatásában arra az eredményre jutott, hogy „közösségi médiafüggőség” egy olyan technikai kényszer, ami hasonló viselkedési jelekkel társul, mint amelyek általában kémiai szenvedélyeknél, például a dohányzás, vagy alkoholizmus, jellemzőek. Ezek közé tartozik a gyakori hangulatváltozás, a társadalomtól visszavonulás, a konfliktusok és a visszaesés. Griffiths hozzátette, a legfontosabb az a kérdés, hogy az adott személy különbséget tud-e tenni az egészséges használat és a túlzott függőség között, ami már negatívan befolyásolja életét. Azaz, amíg a közösségi oldal böngészése nem érinti az adott személy munkáját vagy személyes kapcsolatait, addig nincs szükség aggodalomra.

A BBC felmérte azt is, hogy mit gondolnak az olvasói a kérdésről. Az 554 válaszoló 40 százaléka azt gondolja, hogy több mint két vagy három óra túl soknak számít, de eközben ismert, hogy a legtöbb ember legalább két órát tölt el naponta a közösségi hálózatokon és az üzenetküldésen még rémisztőbb adat, hogy az Egyesült Királyság 15 éveseinek több  mint egyharmada  naponta 6 vagy több órát használja az internetet, és ezalatt az idő nagy részét a közösségi oldalakra fordítja.

Címkék: facebook, internet, net
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/47472/pics/lead_800x600.jpg
facebook,internet,net
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?