hirdetés

A technika és művészet digitális randevúja

Ragnar Volarus

Ma már a filmgyártás egyértelmű velejárója a digitális trükk, a CGI. És remek próbálkozások vannak színtisztán számítógéppel gyártott alkotásokra.

Persze már korábban is akadt olyan alkotás, amely mellőzte az élő szereplőket. Több Final Fantasy film és a Beowulf is már-már olyan minőséget képviselt, ami szinte filmélményt adott. Napjainkban ez a látvány már a számítógépes játékokban is visszaköszön, és rengeteg hardvergyártó, valamint szoftveres cég igyekszik csúcsra járatni a videókártyákat és a grafikai motorokat.

Utóbbira jó példa a Unity grafikai engine. Számítógépes játékok terén egyik nagy látványos bestsellernek sem ők biztosítják a látványt, azt a Frostbite (FIFA- és Battlefield-sorozat, valamint a legújabb Star Wars Battlefront II), a Call of Duty sorozat alatt ketyegő IW engine és a negyedik generációját taposó Unreal adja a játékosoknak. A Unity ennek ellenére nagyon népszerű, és most néhány rövidfilmmel be is bizonyították, hogy van kraft a termékükben.

Viszont, hogy még nagyobbat durranjon, felkérték Neill Blomkamp filmrendezőt, aki három rövidfilmet írt és rendezett nekik. Az említett úr többek közt a District 9, az Elysium-Zárt világ és a Chappie rendezője, így a sci-fi műfaj nem áll tőle távol. El is készítette Adam, az android történetét. Így a látvány mellé kapunk egy remek történetet is. Pontosabban hármat.

Felirat opcionálisan bekapcsolható, de angol nyelvtudás mindenképpen szükséges.

ADAM: Episode 1

ADAM: Episode 2

ADAM: Episode 3

Egészen elképesztő, néha tényleg emlékeztetnünk kell magunkat, hogy ez bizony színtiszta CGI, teljes nevén Computer-Generated Imagery, azaz „számítógépen létrehozott kép”. Blomkamp pedig igencsak fantáziadús író/rendező.

A dél-afrikai filmesnek amúgy nem ez az első rövidfilmes kiruccanása, az Oats Stúdióval (akikkel az ADAM is készült) már forgatott egy élőszereplős anyagot, amiben ráadásul Sigourney Weaver a főszereplő. Persze ez is sci-fi és nyomokban digitális trükköket alkalmaz.

Tévedés ne essék, még mindig jobban rajongok egy filmért, ha abban mondjuk Jake Gyllenhall, Mads Mikkelsen, vagy Margot Robbie és Jessica Chastain szerepel. De már nem lehet legyinteni ezekre a próbálkozásokra sem.

Címkék: számítógép
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/47436/pics/lead_800x600.jpg
számítógép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?