hirdetés

A Windows-frissítés letiltja az Intel elhibázott javítását

Ragnar Volarus

Már írtunk a processzorok biztonsági hibáiról és az érkező frissítésekről, ám a helyzet továbbra sem rózsás. Merthogy állandó kékhalálokat okoznak a Spectre és a Meltdown elleni frissítések, ezért most már az Intel sem ajánlja az eddig kiadott csomagok installálását.

A gyártó szinte azonnal reagált, miután kirobbant a Spectre és a Meltdown sérülékenységekkel kapcsolatos botránya. A szoftverfrissítések, amelyek „befoltozták” a chipek hardveres biztonsági réseit úgy tűnt majd teljesítménycsökkenést okozhatnak, ám kiderült, nem emiatt kell főjön a felhasználók feje.

Ugyanis a frissítés után egyes AMD-s konfigurációk többé be sem töltöttek, az Intel processzoroknál állandó kékhalálokat okoznak a javítások. Mostanra az Intel elismerte, gyakorlatilag minden processzorára kihat ez a kellemetlenség. Így aki nem tapasztalt ilyet, az csupán a vakszerencsének köszönheti.

Az Intel mostanra azonosította a probléma gyökerét, de még mindig nem készültek el a frissített javításokkal. Így a világ legelismertebb gyártója jelen pillanatban csak annyit javasol: NE TELEPÍTSÜK a frissítéseket. Inkább várjuk meg a következőt. (Nem mellékesen a Linux atyja is véleményezte a helyzetet: szerinte az Intel javítása nem más, mint totális hulladék.)

Az új csomag tesztelését már megkezdték, ha a tesztek véget érnek, mindenkihez eljuthat a patch. Azt azért beismerték, hogy aki követte azt a tanácsukat, hogy mindenki telepítse mindig a legfrissebb javításokat, most pórul járhatott, és nagy valószínűséggel egy bizonytalanul működő rendszerrel és gyakori újraindulásokkal szenved.

 

Szerencsére a legújabb Windows-frissítés letiltja az Intel béna javítását, ezzel is igyekezvén segítséget nyújtani a felhasználóknak. Azonban ez az frissítés nem töltődik le automatikusan, hanem a Microsoft Update-katalógusán keresztül manuálisan kell telepíteni. Ez a frissítés ritka természetű csomag, vagyis vészhelyzeti szoftverfrissítésnek számít.

Az Intel javításának törlésével persze ismét fennáll a biztonsági rés általi rizikó, de eddig nincs rá bizonyíték, hogy bárki kihasználta volna a hibát. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem történt ilyen. Remélhetőleg hamarosan érkeznek az olyan javítások is, amelyek valóban megoldást jelentenek.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/47963/pics/lead_800x600.png
Biztonsági rés,Intel,Microsoft
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?