Blogolj!

Megmenekült egy egyedi Ikarus busz!


Fotó: Wikipédia

A volt Szovjetunió tagállamaiban szerették volna értékesíteni az Ikarus 438-ast, de végül az egyetlen prototípus a Videoton-gyár munkásbusza lett.  Most megmenekült a két évtizedet szolgált busz, a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül.

Az Ikarus 438.K1 típusú autóbusz csupán egyetlen egy darab készült 1996-ban, és a 2016-ban leselejtezett jármű most múzeumi tulajdonba kerül – számolt be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A jármű látszólag nagyon hasonlít a magyar városokban használt 435-ösre, de nem tolócsuklós, hanem az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár 400-as buszcsaládjában kivételes módon húzócsuklós. A padlószintje is magasabb a 400-as sorozatnál, a 200-asokéval egyezik meg, valamint az első ajtó is előrébb került. A módosítások azért váltak szükségessé, mert s Szovjetunió területén több száz példányban futó Ikarus 283 típusú autóbusz műszaki tulajdonságait egy Ikarus 435-öshöz hasonlító karosszériába építették be. Ezzel az volt a cél, hogy a Független Államok Közösségének területén inkább az új, drágább 400-as szériából vásároljanak.

Az ötlet nem jött be, a prototípus végül a Videoton-gyárba szállított munkásokat, majd 2000 után a Volánbuszhoz került, Monoron közlekedett. A jármű egészen két évvel ezelőttig szolgált, amikor kiderült, hogy olyan komoly szerkezeti problémái vannak, ami miatt nem érdemes felújítani. Ezt követően a Volánbusz és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének köszönhetően a busz megmentéséről döntöttek, így a jármű az utóbbi intézmény gyűjteményébe kerül.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/48073/pics/lead_800x600.jpg
autó,busz,Ikarus,Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?