hirdetés

Mi lesz Musk Teslájának a sorsa az űrben?

Chopi

A SpaceX elnöke, Elon Musk egy ábrát tett közzé, ami szerint az autó magabiztosan halad kitűzött célja felé.

Szakértők szerint sima út vár a Roadsterre és szkafanderes vezetőjére, Starmanre.

Úgy tűnik, még az aszteroidamezőben sem fognak ultraviola sugárzáson, kozmikus sugarakon és más, magas töltöttségű részecskéken, esetleg egy-egy mikrometeoriton kívül mással találkozni.

Mindezeknek embert kitenni nem lenne egészséges, de az autót és a bábut viszont csak nagyon lassan fogják gyengíteni ezek a tényezők – mondják a csillagászok.

„Valójában ez az autó egészen biztosan arra van ítélve, hogy sok milliárd kilométert tegyen meg, mielőtt – stílszerűen – beüt a mennykő, ha egyáltalán be fog ütni.”

Dr. Seth Shostak csillagász szerint ilyen tragédia lehetne a Földdel, a Marssal vagy még inkább egy aszteroidával való ütközés. Ugyanakkor becslései szerint az űrutas kevesebb eséllyel fog karambolozni, mint az összes többi földi Roadsternek együttvéve.

Mivel az űrben nincs oxigén és nincs víz sem, így rozsdásodástól sem kell tartani, azonban az állandó erős UV sugárzás miatt az autó gyorsan ki fog fakulni, ahogyan az egy sivatagban történne a Földön.

A kilövés utáni sajtókonferencián Musk elmondta, hogy azt várja, a jármű „kint lesz az űrben talán évmilliókig vagy -milliárdokig is”. A tudósok azonban másként vélekednek, szerintük egyszer – talán 50 vagy 100 év múlva – érdekes megmentendő célpont lesz. Lehet, hogy egy expedíció fog indulni a Roadster befogására és visszahozására.

„Ha Elon még eletben lesz, lehet, hogy vissza fogja kérni a kocsit.” – mondják.

A SpaceX hivatalosan nem közölte, hol jár a Roadster a napkörüli elliptikus pályája felé tartó úton, azonban egy NASA által foglalkoztatott fizikus szerint már több mint 700 ezer kilométert megtett, nagyságrendileg a Föld-Hold távolság kétszeresét.

Állítása szerint minimum fél év múlva fogja csak a Mars pályáját keresztezni, ahogy az a Musk által tweetelt ábrán látszik.

Eközben a Földön sorra születnek a mémek a témában, kedvencem a Csillagok háborújás.

Címkék: Elon Musk, Tesla
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/48354/pics/lead_800x600.png
Elon Musk,Tesla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?