hirdetés

A Facebook azt is figyelni fogja, mennyire vagy gazdag?

Ragnar Volarus

Ha eddig nem szerette a Facebookot, mert túl sok mindenhez kér hozzáférést, akkor mostantól kimondottan utálni fogja. Talán már nem is minden alapot nélkülöző néhány ember üldözési mániája, hogy az internet kutakodnak utánunk, mindent megfigyelnek rólunk. 

Fotó: drsuzanaflores.com

A Facebook - persze mellette a Google és egyéb szolgáltató is - már most is elraktároz egy csomó adatot azokról, akik a szolgáltatását használják. Gondoljunk csak bele, hány helyen egyszerűsíti le a regisztrációt, ha a Google-nél van egy profilunk. Persze ezt az adatgyűjtést felfoghatjuk úgy is, hogy a mi érdekünkben történik, hiszen személyre szabott tartalmat és hirdetéseket kapunk ezáltal. De van a másik oldal, az összeesküvés-elmélet hívei, akik szerint ezzel irányítanak minket. 

Utóbbi csoportnak csak olaj lesz a tűzre, hogy sajtóinformációk szerint a Facebook most egy olyan szabadalmi kérvényt nyújtott be, amelyben egy friss fejlesztés található. Ez pedig a felhasználók gazdasági és társadalmi helyzetét monitorozza, így pedig könnyebben megtalálja majd azokat a reklámokat, amelyek a valós anyagi helyzetünkhöz és lehetőségeinkhez igazodnak. Állítja a szolgáltató.

Ezt többek között olyan adatok alapján méri fel a rendszer, hogy milyen iskolákba járt az illető, milyen helyeken fordul meg gyakran, hol dolgozik, milyen szórakozóhelyekre jár, mely üzletekben költi a pénzét, vagy épp milyen gyakran és hová utazik nyaralni. De még azt is, hogy milyen készülékeket használ mikor a Facebookot böngészi.

Fotó: digitaltrends.com

Annak például, aki egy belépő szintű mobilról netezik a külvárosból, ritkán fordul meg menő helyeken, nem kap majd hirdetéseket a legújabb Iphone-ról, luxuscikkekről. Ezeket meghagyja azoknak, akik a népszerű klubokból jelentkeznek be, és egy évben többször mennek nyaralni az Antillákra.

A Facebook egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, a szabadalmi kérelmet felfedező híroldal kérdésére azzal reagált, hogy folyamatosan keresnek új technológiákat, de ettől még nem biztos, hogy ezek túllépnek az ötletek szintjén.

Címkék: facebook
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/48387/pics/lead_800x600.jpg
facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?