Blogolj!

Az ember, aki megváltoztatja a jövőnket


Elon Musk nevét korábban főleg csak azok ismerték, akik jobban figyelemmel kísérték a technológia világát, az utóbbi években azonban egyre többen felütik a fejüket, ha meghallják a nevét. Kétségtelen, hogy Steve Jobs halála óta ő az a vállalkozó, aki a tech-világ mellett a "halandó" emberek fantáziáját  is megmozgatja. Őrült befektetései és ötletei miatt a Vasember rendezője egyenesen róla mintázta az excentrikus milliárdos, Tony Stark figuráját. De ki az az ember, aki az emberiség megmentésén dolgozik és a Marson szeretne meghalni? 

A kezdetek

1971. június 28.-án született Dél-Afrikában. Már az általános iskolában is megmutatkozott, hogy egy nem mindennapi tehetség, ezért sokszor meg is verték diáktársai. Imádott olvasni, az iskola után rendszeresen a könyvtárba vezetett az útja, ahol szinte falta az enciklopédiákat és a fantasy regényeket. Az egyik nagy kedvence, Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak sorozata volt, ami nagyban befolyásolta a fizika és az űrutazás iránti érdeklődését is.

12 évesen magától tanult meg programozni könyvekből, majd egy egyszerűbb játékot sikerült is készítenie, amit 500 dollárért eltudott adni.

17 évesen azért költözött Kanadába, hogy elkerülje a sorkatonai szolgálatot. Elon a kanadai Queen's Egyetemen el is kezdte a tanulmányait, de az első két évfolyam után végül a Pennsylvaniai Egyetemen folytatta inkább, és itt meg is szerezte a mérnöki, közgazdasági diplomát. Később még a Stanfordon is elkezdett fizikusnak tanulni, de két nap után otthagyta, állítása szerint azért, „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”.

Ugródeszka

Mindeközben 1995-ben, öccsével, Kimbal Muskkal megalapították a Zip2 nevű internetes vállalatot néhány befektető segítségével, mindössze 6000 dollár alaptőkéből. Az internet előrenyomulásával rengeteg kiaknázatlan lehetőség hullott a vállalkozó szellemű fiatalok ölébe. A Zip2 szolgáltatással lényegében a sárga telefonkönyvet igyekezett helyettesíteni, amivel megalkotta az első, kétoldalú kommunikációra alkalmas platformot a hirdetők és felhasználók között. Ennek köszönhetően meg lehetett keresni vele például a hozzánk legközelebb lévő pizzériákat, bankokat. Emellett160 újsággal partnerségben, teljes útikönyveket is létrehoztak városokhoz.

Az óriási munka végül meghozta a gyümölcsét: 1999-ben 341 millió dollárért a Compaq felvásárolta a Zip2-t, amiből neki 22 millió jutott.

Az igazi áttörés

Elon nem tudott sokáig nyugton maradni és a Zip2-vel kereset pénzt rögtön be is fektette, ezúttal a bankszektor felé vette az irányt. Létrehozta az X.com nevű, online pénzügyi szolgáltatót, ami később egyesült egy versenytársával, létrehozva ezzel az online fizetést forradalmasító PayPalt. Innentől kezdve kizárólag csak az online fizetésre fókuszált, amely azzal lett sikeres, hogy mindenki számára egyszerűvé, elérhetővé és biztonságossá tették.

Végül Musk innen is távozott különböző nézeteltérések miatt, de még így is 165 milliót kapott abból az 1.5 milliárd dollárból, amiből az eBay 2002-ben felvásárolta a PayPalt.

Musk ekkor tért le a szokásos szilícium-völgyi útról, ugyanis ahelyett, hogy egy újabb internetescéget alapított volna, ezzel is megsokszorozza vagyonát, inkább olyan projektekre vállalkozott, amelyek célja az emberiség megmentése.

A végtelenbe és tovább

2002-ben Musk kihasználva azt, hogy a NASA nem indított alacsony röppályára állított űrrakétákat 100 millió dollárból megalapította a SpaceX-et. A vállalat fő terméke a Falcon-rakétacsalád, amely amellett, hogy a legkorszerűbb technológiával van ellátva, bizonyos mértékben még költséghatékonyabb és fejlettebb is, mint versenytársai.

Ezzel, hogy mentené meg az emberiséget? Musk rögeszméje, hogy fajunk halálra van ítélve, ha a Földön marad, ezért számára ez több, mint üzlet, ugyanis állítása szerint az a végcélja, hogy idővel eljuttassa az emberiséget új bolygókra.

2010-ben aratták első legnagyobb sikerüket, amikor az első olyan magánvállalattá váltak, akik rakományt lőttek az űrbe és az sértetlenül sikerült visszajuttatni a Földre. Hasonló manőverekre addig csak a NASA és az orosz Roscosmos volt képes. Azóta a NASA-val már szerződéses megállapodásokat is sikerült kötniük.

via GIPHY

Hol tartunk most? Legújabb csúcsteljesítményük, hogy a múlthét folyamán tesztként az űrbe lőtték a legújabb, csúcstechnológiás Falcon Heavy rakétájukat, amely Elon Musk autóját, egy Tesla Roadster-t is magában foglalt, benne egy SpaceX által fejlesztett szkafanderbe öltöztetett próbababával. A kilövést óriási érdeklődés követte világszerte, ami végül sikeres volt, a milliárdos autója pedig az előrejelzések szerint még a Marsig is eljuthat.

Harc az élhető Földért

Szerencsér a milliárdosnak arra is volt ötlete, hogy hogy tartsa életben az emberiséget, amíg az eljut a Marsig. 2004-ben az elsők között volt, aki befektetett egy nemrég induló elektromosautó-gyárba, a Tesla Motorsba azzal a céllal, hogy ők készítsék el a legfejlettebb elektromos autót. Musk még a mérnöki tudását bevetette a cél érdekében, így aktív szerepet játszott az első modell, a Roadster sportkocsi kifejlesztésében is.

A Tesla legfrissebb fejlesztéseik közé sorolható az önvezető Tesla Semi teherautó, valamint az újratervezett, - akár 400km/órás sebességre is képes - Tesla Roadster sportautó is.

2006-ban pedig egy harmadik vállalkozást is alapított, ezúttal már unokatestvéreivel: a SolarCity napelemeket tervez, gyárt és telepít. Musk szerint erre azért volt szükség, mert az elektromos autóknak csak akkor van értelme, ha azokat tiszta energiából töltjük fel.

Természetesen Musk munkásságáról még ezen felül is rengeteget lehetne írni, hiszen szinte mindenben benne van a keze, aminek köze van a technokrata-szférához. Emellett még a magánélete sem mondható éppen mindennapinak: hol ugyanazt a nőt veszi el másodjára is, hol pedig hollywoodi színésznőkkel randizgat. Annyi biztos, hogy nem egy hétköznapi figura. 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/48517/pics/lead_800x600.jpg
elektromos autó,Elon Musk,NASA,SpaceX,Tesla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?