hirdetés

Mi a baj a bugyuta kis Facebook jópofaságokkal?

Chopi

Valószínűleg szinte (majdnem) mindannyian elcsábultunk már valamelyik kis egyszerű, de tetszetős Facebook játék kapcsán, hogy megnézzük, hogy néznénk ki férfiként vagy éppen nőként vagy Trump-frizurával… Minden nap szembe jön velünk egy-egy ilyen típusú bejegyzés, egy ismerősünk által megosztott elképesztő eredmény.

Nagyon vicces képek tudnak születni valóban, azonban az a kérdés, hogy milyen áron? Nem is gondolnánk elsőre, hogy mit teszünk kockára egy-egy ilyen elcsábulással.

Mit is…? Hát a személyes adatainkat és akár a jó hírünket.

Hogyhogy? Hogyan? Miért?

Tényleg van kockázata az ilyen jópofa izéknek?

A PcWorld utána járt a témának és igen, nagyon is van kockázat.

Mi is történik ilyenkor valójában?

Az ilyen „játékok” általában „bejelentkezés Facebookkal” gomb megnyomásával indulnak.

Hmmm, furcsa, hiszen már eleve bejelentkezve találtunk az applikációra.

Azonban, ha ezt a gombot megnyomjuk, akkor valójában nem bejelentkezünk, hanem a program futtatását engedélyezzük.

A következő lépésben ez egyértelművé is válik, hiszen engedélyeznünk kell – kötelező –, hogy a játék hozzáférjen a nyilvános profilunkhoz, a képeinkhez és persze az e-mail címünkhöz is. Ugyanakkor siet megnyugtatni minket, hogy az alkalmazás nem fog a nevünkben posztolni a Facebookon.

Így aztán ha ebben megnyugodva elfogadjuk mindezt, akkor követjük el a hibát.

Ugyanis ezek a személyes adataink bekerülnek a cég által épített adatbázisa, ami önmagában még nem olyan baj, azonban ezt az adatbázist bármikor bárkinek eladhatják, akár a publikus adatainkkal (például lakhely, munkahely) kiegészítve – pontosítva ezzel a reklámok célzását.

Így fordulhat elő például, hogy bizonyos cégek elégedett vevői leszünk papíron, bocsánat, a képernyőn, fotóval, lakhellyel, teljesen hihető módon, forgalmazzon az a cég pénisznövelő vagy éppen gombaölő csodaszereket, bármi egyéb ostobaságot a hiszékenyeknek.

De ugyanígy az is lehet, hogy elképesztő mennyiségű és „minőségű” levélszemétnek, adathalász kísérleteknek tesszük ki magunkat illetve az e-mail fiókunkat.

További körmönfont, gusztustalan csel lehet még, amikor egy ilyen „játékot” ártatlanul kísértésbe esve kipróbálunk, mondjuk hogy megtudjuk, hogyan néznénk ki kopaszon, vagy hogy ki a legjobb barátunk – ki az, aki innen szeretné megtudni??! –, majd esetleg egy idő után az applikáció vagy weboldal tulajdonosa, készítője átalakítja azt és mi a tudtunk nélkül az „akik megerőszakolták a szomszédasszonyt” vagy a „hogyan csábítsunk el akár minden nap 25 évvel fiatalabb csődöröket?” csoport oszlopos tagjai leszünk.

Egyébként is érdekes dolgokra lehet képes egy olyan mesterséges intelligencia, ami az arcképed egy pillanat alatt átalakítja, kopasszá vagy szakállassá, esetleg 20 évvel fiatalabbá vagy éppen idősebbé varázsol, esetleg ellenkező neművé…

forrás: https://www.faceapp.com/

Akarjuk mi ezt vajon?

forrás: 

https://hu.nametests.com/https://www.faceapp.com/

https://pcworld.hu/pcwlite/tipp-ezert-ne-kattints-facebook-jatekokra-244161.html

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/48915/pics/lead_800x600.png
adathalász,facebook,játék,phishing
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?