hirdetés

Vége a gyorsan lemerülő aksik korszakának?


Mindenki számára ismerős probléma, hogy az elején még tök jól működő kütyük egyre gyorsabban lemerülnek. Ez sajnos elkerülhetetlen, ugyanis ahogy csökken a készülék kapacitása úgy egyre kevesebb áramot bír tárolni, ezért kell egyre többször a töltő után nyúlni.

A most használatos lítium-ion akkumulátorok nagyjából 300-500 feltöltést bírnak, majd szép lassan lecsökken a kapacitásuk az eredeti 80-85%-ára. Ha minden igaz, ennek most véget vethet a Nanyangi Műszaki Egyetem egyik szingapúri kutatócsoportjának fejlesztése, ugyanis azt állítják, hogy egy általuk kifejlesztett eszköz képes visszaállítani az aksik eredeti kapacitásának legalább 95%-át. Ez nemcsak az átlag használóknak lenne óriási előrelépés, hiszen ezzel jelentősen csökkenne az akkumulátorgyártás szükségessége is, ami hosszútávon még a környeztet is kímélné.  

Az egyetem szerint az új technológiájukkal kb. 10 óra alatt érnék el a megfelelő állapotot. Persze a használat után így is csökken majd a kapacitás, de az eszközt többször is használhatjuk. Állításuk szerint az okostelefonok és laptopok mellett, még az elektromos autóknál is bevethető lenne.

Az eljárás annyiból áll, hogy lényegében egy harmadik elektródot csatlakoztatnak az akkumulátorhoz a már meglévő kettő mellé, így az képes eltávolítani azokat a kémiai anyagokat az elektródákról, amelyek a kapacitás csökkentéséhez vezetnek. A termék után már olyan nagykutyák érdeklődnek, mint az Apple, a Samsung és a Panasonic.

(Fotó: blog.banggood.com)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/48975/pics/lead_800x600.png
Apple,mobil,Samsung,telefon,töltés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?