Blogolj!

Aludjunk okosan a Nokiával

Chopi

Nemrég azt hittük, a Nokia céget teljesen eltemethetjük, legalábbis ami a mobilokat illeti.

Ehhez képest, ahogy írtuk is, meglovagolják a retro hullámot és piacra dobtak egy új, 4G-s 8110-es készüléket, most pedig arról olvashatunk, hogy a fekhelyünket is okossá varázsolhatjuk a Nokiával.

A Nokia Sleep ugyanis nemcsak az alvásunkat figyeli, de a környezetünket is tudja kontrollálni, módosítani, például szabályozza a fűtést vagy reggel magától felkapcsolja a lámpát nekünk.

Ez az eszköz tulajdonképpen egy textil bevonatú puha pánt, amit a matracra kell helyezni, a lepedő alá, és a konnektorba dugni, ezután wifin keresztül fog kommunikálni a telefonunkkal.

A Sleep érzékelői figyelik, hogy mikor, mennyit és milyen mélyen aludtunk, horkoltunk-e, mikor és hány percen keresztül, ezen felül még a szívritmusunkat is képes mérni, majd a mért adatokat továbbítja a mobilunkra, ott pedig a Nokia Health Mate alkalmazásban tudjuk megnézni, ugyanúgy, mint a Nokia egyéb okoseszközei által szolgáltatott értékeket, legyen az wifis mérleg, pulzusmérős okosóra vagy bluetooth-képes vérnyomásmérő.

Megjegyzem, ezeket a funkciókat egy iPhone is igen régen tudja már, az alvás figyeléséhez például semmilyen külső eszközre nincs szükségünk, elég az elképesztően érzékeny mikrofon és mozgás szenzor (ugyanúgy magunk mellett van a matracon és csak azért kell bedugni, hogy le ne merüljön).

Amivel több és érdekesebb a Nokia megoldása, az az, hogy kompatibilis az IFTTT („if this then that”) automatizációs alkalmazással, ezáltal tudjuk egyszerűen programozni, hogy milyen műveleteket hajtson végre ha azt érzékeli, hogy elaludtunk, vagy épp felébredtünk.

Például hasznos és kényelmes lehet, ha beállítjuk, hogy intelligens lakástermosztátunkon keresztül a hőmérséklet automatikusan 1-2 fokkal alacsonyabb legyen, amíg alszunk (persze azért ezt valójában szinte bármilyen termosztát tudja, csak idő alapú programozással), vagy hogy a Sleep lekapcsolja a wifin keresztül vezérelhető lámpát.

Amikor felébredünk, akkor pedig beprogramozhatjuk, hogy szép fokozatosan kapcsoljon fel a világítás vagy legyen melegebb.

forrás: https://connectedlife.telenor.hu

Címkék: alvás, mobil, Nokia
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/49289/pics/lead_800x600.jpg
alvás,mobil,Nokia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?