hirdetés

Gyors és hasznos rendszervizsgálat Windows 10-en

Ragnar Volarus

Egy a Microsoft által nem agyonreklámozott szolgáltatás részletes információt adhat gépünk működéséről.

A Windows 10 operációs rendszer  nagyon hasznos alkalmazása az Erőforrás- és teljesítményfigyelő segédprogram. Ez egyebek mellet részletes teljesítményjelentést készít nekünk, felsorolja a rendszer- és teljesítményproblémákat, és - hab a tortán -, még javaslatot is ad számunkra a gondok kiküszöbölésére. Mit kell ehhez tennünk?

Először is nyomjuk meg a Windows gomb + R billentyűkombinációt, majd a Futtatás mezőbe gépeljük be a perfmon /report parancsot (a perfmon után legyen szóköz karakter)és kattutasítást, majd kattintsunk az OK-ra.

Ezzel máris elindítottuk az Erőforrás- és teljesítményfigyelő alkalmazásunkat amely összegyűjti a számítógépünk állapotára vonatkozó információkat. A hivatalos leírás szerint a program megvizsgálja a helyi hardvererőforrásokat, a rendszer válaszidejét és a helyi számítógép folyamatokat, valamint adatokat szolgáltat a rendszer- és konfigurációs információkról. Javaslatokat ad továbbá a teljesítmény maximalizálásához és a rendszerműveletek felgyorsításához. 

Kicsit hazudik ugyan a program, mert azt ígéri, a folyamat 60 másodpercet vesz igénybe a drága időnkből. Ez némi csúsztatás, mert több percig is elmolyol. Ám a munka végeztével egy interaktív jelentést tár elénk, amely temérdek hasznos információt nyújt.

A lényeg a Figyelmeztetések rész, amely felhívja figyelmünket az esetleges hibákra, többek közt a vezérlőprogramokkal kapcsolatos anomáliákra vagy éppen a memóriahiányra. Emellett információt kapunk arról, hogy milyen hatékonyan működik a processzor, a hálózati kártya, vagy a memória és a tároló. Szerencsére az alkalmazás nem csupán feltárja ezeket a problémákat, de javaslatokat is ad a megszüntetésükre.

Címkék: Windows
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/49711/pics/lead_800x600.jpg
Windows
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?