hirdetés

Közeleg a JPEG formátum halála

Ragnar Volarus

Az Apple és a Google után a Microsoft is felkarolta a rivális formátumhoz képest feleakkora mérettel dolgozó HEIF-et.

A nagy operációs rendszerek közül a Microsoft Windows is támogatni fogja a HEIF formátumot. Ezzel pedig a redmondi óriás is beáll abba a sorba, melyet az Apple iOS-e és a Google Androidja nyitott meg.

Fotó: wikimedia.com

A Windows 10 legfrissebb tesztváltozata már most rendelkezik a HEIF képek megjelenítésének képességével. Az operációs rendszer Fényképek (Photos) alkalmazása, illetve bármelyik más, a szoftver beépített képkezelőjére támaszkodó alkalmazás is támogatja a formátumot. A véglegesítésre viszont még várnunk kell, a tervek szerint az őszi nagy frissítésben érkezik majd meg mindenki számítógépére.

Miben jobb a HEIF mint a JPEG? A High Efficiency Image Format kifejezésekből álló mozaikszó a HEVC (High Efficiency Video Coding) videotömörítési eljárásban megismert technológiát alkalmazza az állóképek világában. A hatékony tömörítési eljárásnak köszönhetően pedig hasonló minőség mellett szinte feleakkora helyet foglalnak az ebben a formátumban tárolt képek, mint JPEG-ben kódolt változataik.

Miért van erre szükség? A kérdés jogos, hiszen manapság az egyre gyorsabb internetkapcsolat és a terabyte-os merevlemezek korában mit számít az a pár száz kilobájtnyi JPEG? Hiszen csak sok tízezer fotó esetében lehet érzékelni már lényeges különbséget az elfoglalt tárhely méretében, de a HEIF rendelkezik más vonzó tulajdonságokkal is. Olyanokkal, amikkel a JPEG viszont nem.

A formátum élő fotókat, fotósorozatokat, 3D-s jeleneteket tartalmazhat, speciális effektusokkal, hanggal és más egyébbel megtűzdelve. Magyarul a HEIF lépést tart a gyorsan változó digitális fotózási igényekkel.

A fájl- és képméret ugyanaz, de a minőség egyáltalán nem - Fotó: zoner.com

A minőség és felbontás egyezik, de a fájl mérete között szembetűnő a differencia - Fotó zoner.com

Persze a nagy cégek és a formátumok csatája sosem ilyen egyszerű, itt semmi sem egyszerűen fekete vagy fehér. A képformátum támogatása majd a Windows 10 17623-as buildjében jelenik meg, de ez a verzió még nem teszi lehetővé a HEIF képek szerkesztését, csupán az ebben a formában elmentett fotók megtekintését. Miért? A kérdés jogos.

Merthogy egy elég jelentős akadály áll a HEIF elterjedésének útjában. A szabvány használatát összetett jogdíjszabályozási követelmények nehezítik, melyek a JPEG esetében nem jelentenek problémát.

A nagy cégek nagyon nem szeretik az ilyen módon védett formátumokat, mivel azok a jogtulajdonosok érdekein kívül mást nem szolgálnak. A HEIF esetében ez a kör az MPEG-et (Moving Picture Experts Group) jelenti, a szervezethez kapcsolódik ugyanis az új képstandard kifejlesztése. A 2013-as bejelentését követően másfél évre volt szüksége, mire a technikai fejlesztés gatyába rázta a formátumot, majd két évvel később, tavaly nyáron kapta meg aztán az első nagyobb lökést, amikor az Apple bejelentette hivatalos támogatását. Ezt követte a Nokia, majd pár héttel ezelőtt a Google, mely még fejlesztés alatt álló Android P operációs rendszere kapcsán szállt fel a HEIF-vonatra. Most pedig jönne a Microsoft, igaz egyelőre csak egyetlen apró lépéssel.

Címkék: Windows
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50058/pics/lead_800x600.jpg
Windows
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?