hirdetés

Illemtanárra már nem futotta


Végre leszólt hozzánk, figyelemre méltatott minket a mindenható. Kár, hogy csak ennyit szólt az úr: „Hibáztunk!”

Sajnos nincsen teológiai vetülete ennek a kinyilatkoztatásnak. A mindenható úr – ő legalábbis ezt hiszi magáról – ebben az esetben Mark Zuckerberg. Aki a Cambridge Analytica ügyben végre méltóztatott előjönni üvegtornyából, amit most inkább Mordort juttatja eszünkbe, és Szauron szemét.

Szóval a szürkepólos vigyori elismerte, hogy az adatlopási ügyben sárosak, de rögtön elkezdte letolni magáról a felelősséget. Hogy a rendszer régebben nem volt tökéletes, hiszen 2007-ben, mikor létrehozták a Facebookot, a külső alkalmazásoknak hozzáférést engedtek bizonyos adatainkhoz. Csakhogy ami történt, az már 2013-ban esett meg, tehát hat évvel később, mikor a Cambridge-i Egyetem kutatója, Aleksandr Kogan, olyan személyiségtesztes facebookos alkalmazást készített, amelyet 300 ezer felhasználó próbált ki. Ők pedig a saját adataik mellett ismerőseik bizonyos adatait is megosztották az alkalmazással. Zuckerberg szerint Kogannak erre azért volt lehetősége, mert akkor még így működött a Facebook.

Tehát az indulás után hat évvel még mindig sz@r volt. Értem én, hogy ezekben az években piszokul lefoglalta a meggazdagodás, mikor csak dőltek a milliárdok. Rohadt fárasztó tud ez lenni.

 

A rendszert aztán 2014-ben megváltoztatták, de hát késő bánat, eb gondolat. Állítólag Zuckerberg 2015-ben a The Guardian újságírójától értesült arról, hogy Kogan a Cambridge Analyticának is átadta az akkor megszerzett adatokat. Ekkor a Facebook arra kérte a kutatót és az elemzőcéget, hogy törölje az adatokat. A felek nyilatkozatot is tettek, de valójában nem végezték el a törlést. Tehát nem csak a facebook apuka, hanem mások is gonoszak a történetben, de ez minden mesében így van.

Ám ez nem lenne igazán jó történet, ha nem lenne még egy csavar a sztoriban. Merthogy egy a felhasználók adatainak védelméért küzdő osztrák aktivista, bizonyos Max Schrems, állítása szerint már 2011-ben tájékoztatta a Facebookot arról, hogy vannak igencsak gyenge pontjai biztonság szempontjából a közösségi portálnak, és ezeket ki is használják. Korunk új Dagobert bácsija persze lesöpörte ezt az asztalról, és annyit mondott, nem lát okot a módszerek megváltoztatására.

Ezek után az lett volna a minimum, hogy Zuckerberg a „Hibáztunk!” mellé odabiggyeszt még egy aprócska szócskát. Ami nem fáj és pénzbe sem kerül. Nem mintha nem tudná kicsengetni. Tényleg olyan nagy dolog lenne kiejteni a szájan azt is, hogy: „Bocsánat!”?

Úgy fest, abból a rengeteg pénzből illemtanárra már nem futotta.

1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50183/pics/lead_800x600.png
facebook,közösségi média,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-22 16:41:17
Ezeknek a liberbolsevik senkiknek a szótárába nem szerepel a "bocsánat" szó.
Ennyi.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?