hirdetés

A Huaweitől retteg Kanada?

Ragnar Volarus

Nem kéne túlzásba vinni a paranoiát, az már a kezdeti fázisában is bosszantó tud lenni. A kanadai hatóságok ezzel úgy fest nincsenek tisztában és teljes szakítást javasolnak az ország kormányának a Huawei céggel.

Pedig milyen jól indult az év, a Huawei éppen elkezdett volna ünnepelni, hogy a Verizon és az AT&T segítségével végre Amerikában is tényező tud majd lenni a mobiltelefonok piacán. De jött a nagy pofon. A szolgáltatók az utolsó pillanatban visszaléptek. Holott komoly esély volt rá, hogy - az egyébként tényleg kiváló - Mate 10 Pro készülékének hála ott is a legismertebbek, legjobbak közé sorolják majd a távol-keleti gyártót.  

Amerikában biztosan nem lesz népszerű modell a Mate 10 Pro - Fotó: mobilarena.hu

A meghátrálás oka egy 2012-es botrány, amikor állítólag a kínai kormány tulajdonában lévő szerverekre továbbítottak adatokat a Huawei és a ZTE termékei. Csakhogy ott az az állítólag. De az amerikai kormánynak már ez is elég volt, a szolgáltatóknak jelezte, hogy a Huawei kapcsolatban van a kínai kormánnyal. 

A paranoia pedig ragadós, és most már Kanada is retteg a Huawei feltételezett kémkedése miatt. Kanada legolvasottabb hírújsága, a The Globe and Mail azt írta, hogy az ország hatóságainak három korábbi vezetője is azt tanácsolja a kanadai kormánynak, hogy zárja be az ajtót a Huawei előtt, és minden kapcsolatot szakítson meg velük. 

Fotó: mirror.co.uk

Richard Fadden, Ward Elcock és John Adams egyaránt azt vallják, hogy a Huawei okostelefonjait és hálózati eszközeit talán kémkedésre is használhatják, de amiatt is aggódnak, hogy a Huawei üzleti titkokat lophatna el azoktól az amerikai cégektől, amelyek az 5G-s technológián dolgoznak. Mindenhol ott a feltételes mód.

Teljes kenyértörésre itt tehát nem került sor, a kanadai kormány hivatalos álláspontja az, hogy odafigyelnek a Huaweire, ugyanakkor jelenleg a cég nem jelent cyberbiztonsági kockázatot Kanada számára. Az ország biztonsági szakértői kijelentették, Kanada nem vizsgálja olyan komolyan az óriást a feltételezett kémkedések ügyében. 

Címkék: Huawei, mobil
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50290/pics/lead_800x600.jpg
Huawei,mobil
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?