Blogolj!

Elhunyt Muszka Dániel, a magyar kibernetika kiemelkedő alakja


A magyar kibernetika úttörője és a szegedi informatikatörténeti gyűjtemény egyik létrehozója 88 éves volt. 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 88. évében, 2018. március 22-én elhunyt Muszka Dániel (1930-2018), Társaságunk köztiszteletben álló tagja, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány kurátora, a szegedi informatikatörténeti gyűjtemény egyik létrehozója, az NJSZT Informatikatörténeti Fórum tiszteletbeli elnöke.

-  közölte hétfőn a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT)

A közleményben azt is kiemelik, hogy ő volt az informatikatörténeti gyűjtőmunka motorja, emellett a szegedi "Katicabogár" megalkotója

A találmány egyike azoknak a magyar műállatoknak, amelyeket ledöbbentették az 50-es, 60-as évek hazai közönségét. A szegedi Katicabogár működő másolatát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára őrzi. A robot különlegessége, hogy a pavlovi feltételes reflexeket modellezi, követi a zseblámpa fényét, hallja a sípszót, érzékeli a fájdalmat és a simogatást, és mindemellett még tanítható is. 

Muszak Dániel és Kovács Győző 1975 óta gyűjtötte a számítógépeket és más olyan eszközöket, melyeket Magyarországon fejlesztettek ki vagy terveztek meg. 

Az informatikus a több évtizedes munkásságáért 1997-ben Neumann-díjat, 2005-ben Kalmár-díjat, 2008-ban „Szegedért oklevél” kitüntetést, 2014-ben a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díját kapta meg

(Borító: 24.hu)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50369/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,Muszka Dániel
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?