hirdetés

Magyar találmány forradalmasíthatja az orvostudományt


Az okos szetoszkópot megálmodó dizájnercsapat az iF Design Award elismerést is bezsebelte újszerű találmányával, ami a dizájnvilág berkein belül felér egy Nobel-díjjal.

Lauer Ferenc, Húnfalvi András és Patkós Luca öt évvel ezelőtt alapította meg a Flying Objects stúdiót és azonnal berobbantak a dizájnvilág élmezőnyébe. Ők alkották meg például azt a kézhigiéniai szkennert, amivel három évvel ezelőtt elnyerték többek között a formatervezés Oscar-díjának számító Red Dot díjat is.

A csapatot most egy egészen új kihívás elé állította Prof. Dr. Kozmann György és ifj. Kozmann György, akik azzal bízták meg a dizájnereket, hogy tervezzék meg a sztetoszkópok legújabb generációját, amely forradalmasíthatja a modern orvostudományt. A Flying Objects nem is tétlenkedett sokáig, sőt, olyan jól sikerült az okos sztetoszkóp elkészítése, hogy a formatervezés Nobel-díját, az iF Design Awardot is megkapták érte.

A tervezés során a csapat legfontosabb szempontként azt határozta meg, hogy a nyakba akasztott sztetoszkóp-orvos kombináció képét, amely betegek és egészségügyi dolgozók millióinak szemébe és tudatába égett bele, ne változtassák meg radikálisan, ennek tudatában az okos eszköz képességeit modernizálták, ám formájában nagyon is emlékeztet a klasszikus sztetoszkópra.

A különbség mégis hatalmas, hiszen az új eszköz elképesztően nagy segítséget nyújt az orvosoknak. A DualScope névre keresztelt műszer képes egyszerre elemezni a szív elektromos állapotát (közismertebb nevén az EKG-t) és a szívhangot, a vizsgálati eredményeket pedig azonnal továbbítja Bluetooth segítségével a sztetoszkóphoz kapcsolt tabletre vagy okostelefonra. Ott egy program a beérkezett információkat rögtön elemzi és azonnal kiemeli az EKG-, vagy PKG-görbéken jelentkező rendellenességeket is, így az orvos egyszerűbben és gyorsabban állíthatja fel a helyes diagnózist, ami adott esetben akár életet menthet.

Annyi változtatást azért eszközöltek a tervezők, hogy elhagyták a klasszikus változathoz képest a fülhallgatópárt, amire ennél az okos eszköznél már tulajdonképpen nincs is semmi szükség. Ellenben a sztetoszkóp mindkét korongja kapott egy-egy kijelzőt, amin a másodperc töredéke alatt megjelennek a vizsgálni kívánt értékek. Ebből arra is következtethetnénk, hogy akár egy otthon ülő beteg is felállíthatná betegségéről az alapszintű diagnózist, de az eszközt természetesen klinikáknak, valamint háziorvosoknak szánják. Segítségével elsősorban a szívbetegségek korai stádiumait fedezhetik fel már jóval azelőtt, hogy akár csak a kisebb tünetek jelentkeznének a betegnél.

Az iF Design Award elismerés bezsebelése hatalmas tett, a rangos szakmai zsűrinek idén ötvennégy ország 6402 pályamunkája közül kellett kiválasztania a legjobbat. A díjat Lauer Ferenc, ifj. Kozmann György és Húnfalvi András vették át a müncheni díjátadó gálán.

1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50341/pics/lead_800x600.jpg
okos sztetoszkóp,orvostudomány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-26 19:17:01
Uraim !
Ez igen. Minden magyar ember nevében fogadják gratulációnkat.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?