hirdetés

A kongresszus előtt kell felelnie Zuckerbergnek


Ugye ismerik a mondást? Vannak az egyenlők, és vannak az egyenlőbbek. Nos Mark Zuckerberg az utóbbinak hitte magát, ám ő sem sérthetetlen, és a Facebook adatkezelési botránya pedig egyre csak dagad. Olyannyira, hogy az amerikai kongresszus előtt kell felelnie a tulajdonosnak.

A citromba harapott Zuckerberg - Fotó: abcnews.com

Merthogy a 2017 végi adatok szerint 2,2 milliárd aktív felhasználója van a Facebooknak, így pontosan ugyanennyien kíváncsiak arra, mégis mi lesz azzal a rengeteg adattal, amit róluk, rólunk tud Zuckerberg birodalma. Szorul a hurok a 33 éves alapító nyaka körül, hiszen minden idők legnagyobb adatvédelmi botránya kerekedett ebből az ügyből.

Illemtanárra már nem futotta

Végre leszólt hozzánk, figyelemre méltatott minket a mindenható. Kár, hogy csak ennyit szólt az úr: „Hibáztunk!" Sajnos nincsen teológiai vetülete ennek a kinyilatkoztatásnak. A mindenható úr - ő legalábbis ezt hiszi magáról - ebben az esetben Mark Zuckerberg. Aki a Cambridge Analytica ügyben végre méltóztatott előjönni üvegtornyából, amit most inkább Mordort juttatja eszünkbe, és Szauron szemét.

Ugyan maga Mark Zuckerberg elismerte, hogy bizony tévedtek, és azonnali javítást ígért, új adatvédelmi felülettel, beállításokkal és irányelvekkel a közösségi oldalon, de ettől még a tény tény marad, 50 millió Facebook-felhasználó személyes adataival éltek vissza. Ezeket pedig kétes célokra használták fel: emberek befolyásolására. Valamint az is felmerült, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás manipulálására, sőt a 2016-os brexit szavazás, azaz az Európai Unióból való kilépéséről szóló brit népszavazás tisztességét is vitatják. Ezt pedig már nem lehet szimplán egy legyintéssel elintézni.

Edward Snowden már odáig merészkedett, hogy titkosszolgálatnak nevezi a Facebookot.

 

„Azon cégeket, amelyek oly módon tesznek szert bevételre, hogy emberek magánéletéről gyűjtenek és adnak el részletes adatokat, egykor magán-titkosszolgálatoknak hívták. Közösségi médiára való átcímkézésük a legsikeresebb megtévesztés azóta, hogy a hadügyminisztériumból védelmi minisztérium lett”

Az egyszerű felhasználók pedig csak most döbbenhetnek rá, mi mindent osztottak meg magukról, mikor engedélyt adtak a különböző Facebook-alkalmazásoknak, hogy azok hozzáférjenek a tartózkodás és a tárhely mellett a névjegyekhez, hívásokhoz és SMS-ekhez is, ezzel pedig a Facebook tudja, hogy kivel, mikor, mennyit és milyen gyakran beszéltek.

Többet tud az asszonynál.... a Facebook több évnyi híváslistánkat tárolja!

Amennyiben engedélyt adott a közösségi oldal applikációjának, akkor van esély rá, hogy Ön is így járt. Az Apple-tulajdonosok biztonságban vannak. A Facebook adatbázisa tartalmazza a neveket, telefonszámokat, és a beszélgetések hosszát egyenként - hívta fel a figyelmet az Index. Egyes esetekben előfordulhat, hogy akár két-három évre visszamenőleg is rendelkeznek adatokkal Zuckerbergék, ráadásul azokról is, akik nem is tagjai a közösségi oldalnak.

 

Persze rögtön jött #DeleteFacebook mozgalom és nagy cégek, szervezetek, celebek és közszemélyek is törölték vállalkozásaikat vagy személyes profiljukat. Így tett egyebek közt a Tesla, a SpaceX, a Playboy, azegyüttesek közül a Massive Attack, a színész Will Ferrell, vagy éppen Cher. De még a mozgalmat indító Whatsapp társalapító Brian Acton is, ami azért jelzésértékű, hiszen 2014-ben a Facebook felvásárolta a remek titkosítással reklámozott csevegőt. Hoppá.

Elon Musk is beszállt a #deletefacebook mozgalomba

Tovább gyűrűzik az elmúlt napokban kirobbant Facebook-botrány, a Tesla és a SpaceX szülőatyja mindkét oldalát törölte a közösségi oldalról. Gyülekeznek a sötét felhők Mark Zuckerberg feje fölött. A Facebook és a Cambridge Analytica körül alakuló botrány tovább gyűrűzik, azok után, hogy a WhatsAppot alapító Brian Acton arra szólított fel, hogy mindenki törölje magát a Facebookról, most Elon Musk, törölte a közösségi oldalról a Teslát és a SpaceX-et.

 

A botránynak természetesen anyagi vetülete is van, zuhanni kezdett a közösségi oldal részvényeinek értéke. Aki most aggódni kezd Zuckerberg miatt, ne tegye! Ugyan dollármilliókat vesztett, de még maradt a 70 milliárdos vagyonából egy kevéske.

Ezek után már meg sem lepődünk, hogy a 33 éves alapító beleegyezett, hogy pár héten belül az amerikai kongresszus előtt fog elszámolni a történtekről. Ezzel viszont magával rántotta a Google elnökét Sundar Pichai-t, és Twitter vezetőjét Jack Dorsey-t is a mélybe, mert a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke hivatalosan is beidézte a három cég vezetőjét adatvédelmi meghallgatásra április 10-re.

Ugye ismerik a mondást? A bűnösök bűnhődjenek.

1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50527/pics/lead_800x600.jpg
adathalász,facebook,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-30 17:32:11
Mi csak reménykedni tudunk, hogy a "szeretve tisztelt" Mark előbb-utóbb elhúz, mint ló a kukoricásba.
Bár ettől még nem biztos, hogy lényegesen jobb irányba fordulnak majd a dolgok !!! Sajnos.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?