hirdetés

76 harangütéssel búcsúztak Stephen Hawkingtól

Ragnar Volarus

Szombaton vettek végső búcsút Cambridge-ben Stephen Hawking professzortól, a világhírű brit elméleti fizikustól, aki március 14-én, 76 éves korában hunyt el.

A kiváló tudós hamvainak nyughelyéül a család a Westminster Apátságot választotta, mivel az nagyon közel esik a professzor egykori munkahelyéhez, ahol 50 éven át alkotott az egyetem Gonville and Caius College nevű kollégiumában. Hawking sírhelye ugyanakkor közel lesz Sir Isaac Newton és Charles Darwin végső nyughelyéhez is.

A gyászszertartást ötszáz meghívott, köztük Hawking három gyermeke, Lucy, Robert és Tim, más családtagjai, valamit barátai és egykori kollégái jelenlétében tartották a Cambridge-i Egyetem Great St. Mary’s nevű kápolnájában. 

A szombati búcsúszertartáson jelen volt és megemlékezett a tudósról Eddie Redmayne Oscar-díjas színész, aki a Mindenség elmélete címmel forgatott életrajzi dráma főszereplőjeként alakította a világhírű asztrofizikust. Szintén ott volt Felicity Jones színésznő is, aki ugyancsak ebben a filmben Hawking első feleségét alakította, de tiszteletét tette Brian May, a Queen együttes gitárosa és társalapítója is, aki maga is asztrofizikus.

Eddie Redmayne is búcsúbeszédet mondott - Fotó: i-Images Picture Agency

Beszédben méltatta Hawking életét és munkásságát Martin Rees is, a Cambridge-i Egyetem kozmológiai és asztrofizikai emeritus professzora, aki II. Erzsébet királynő tudományos tanácsadója. 

Stephen Hawking búcsúszertartására több ezren gyűltek össze Cambridge utcáin, a professzor koporsóját szállító autót végig tapsvihar kísérte. Az egyetemi kápolna 76 harangütéssel tisztelgett a néhai tudós emléke előtt.

Eggyé vált a mindenséggel

Stephen William Hawking 1942. január 8-án született Oxfordban Frank és Isobel Hawking első gyermekeként. Ez a nap volt Galilei halálának 300. évfordulója és erről a tényről Hawking többször is büszkén tesz említést. Szülei Londonban élő értelmiségiek voltak. A skót származású Isobel Hawking az első nők között volt, akik az 1930-as években oxfordi diákok lehettek.

 

Címkék: Stephen Hawking
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50604/pics/lead_800x600.jpg
Stephen Hawking
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?