hirdetés

Fogékszerrel a sikeres diétáért

Chopi

Fotó: SilkLab, Tufts University

Ez a pici arany lapka nem ékszer. A bostoni Tufts egyetem mérnökei fejlesztették ki ezt a mini érzékelőt, melynek mérete körülbelül 2 x 2 mm, a funkciója pedig az, hogy figyelje a táplálkozásunkat és az egészségi állapotunkat. 

A cukor-, só- és alkoholbevitelre vonatkozó adatokat vezeték nélkül továbbítja a mobilunkra, olyan mintha egy kis táplálkozási tanácsadó lenne a szánkba építve, aki mindig megkongatja a harangot, amikor olyasmit eszünk, amit nem kellene a diétázás alatt.

Amennyiben a szem a lélek tükre, akkor ugyanígy a száj az egészségünk kapuja. Az itt áthaladó étel közvetlen hatással van általános egészségi állapotunkra valamint rengeteg jellemző olvasható ki a nyálunkból.

A Tufts egyetem csapatának az volt a célja a fogra rögzített eszközzel, hogy közvetlenül a szájból kaphassunk pontosan mért értékeket és ezáltal rögzíthessük, mit ettünk és hogyan reagált arra a szervezetünk.

Ezt úgy sikerült elérni, hogy bioszenzorokat helyeztek aranyrétegek közé, így azok antennaként működve begyűjtik és továbbítják a fiziológiai adatokat. 

Fiorenzo Omenetto szerint, aki a kutatásokat vezette, legjobb, ha úgy képzeljük el az eszközt, mint egy pici lezárható zacskót, melynek mindkét oldalán van egy antenna, a kettő között pedig egy érzékelő alkotóelem. Ez az érzékelő képes reagálni például a pH érték változására vagy a cukorra és rádiófrekvenciák segítségével továbbítja a mért adatokat vagy akár fizikailag is megváltozik, például változtatja a színét vagy az alakját. 

Ezeknek a reakcióknak és változásoknak a kalibrálása lehetővé teszi, hogy megfigyeljük a fog felszínét, akár például a fogszuvasodás állapotát, az egyéb adatok pedig szinte mindent megmutatnak, ami a szájüregben történik, az értékekből pedig következtetni lehet a végbemenő anyagcsere-folyamatokra.

A kutatók a „fogékszer” orvosi és életmódbeli alkalmazhatóságát vizsgálják, egyaránt segítve a betegségben szenvedőknek illetve azoknak is, akik egyszerűen csak egészségesebben szeretnének élni vagy éppen fogyni szeretnének. Ezen kívül az érzékelő azonnal jelezhet olyan betegségek esetében, amelyek a nyál vizsgálatával mutathatók ki. 

A fejlesztők az eszköz tökéletesítésén dolgoznak és tudatában vannak annak is, hogy az érzékelőnek nemcsak az érzékenységét, de a kinézetét is fejleszteni kellene. Igaz, amennyiben a fogékszert egy hátsó fogra rögzítik, akkor az utóbbi nem is szempont.

forrás: www.digitaltrends.com/cool-tech/tooth-mounted-sensor/

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50600/pics/lead_800x600.jpg
diagnosztika,diéta,szájhigiéné
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?