hirdetés

Úgy kell ez, mint homok a sivatagba

Ragnar Volarus

Temérdek szereplő akad az internetes böngészők piacán, de hosszú ideje nem változnak az arányok, megmerevedtek a harcállások. És ez nem csak a számítógépes piacra érvényes, hanem a mobilosra is. Így nincs is igazán helye és lehetősége kitörni egy új próbálkozónak.  

A StatCounter statisztikái szerint az összes böngésző közül a Chrome vezet közel 58 százalékkal, ám utána óriási lemaradással következnek a többiek. A második helyen álló Safari 15 százalékot sem ér el, a dobogó harmadik helye egy Európában ismeretlen szoftveré, a kínai Alibaba egyik leányvállalata által fejlesztett UC Browser, amely közel 8 százalékot tud felmutatni. A hajdanán sokkal jobb számokat produkáló Firefox 5,5 százalékon áll, az Opera a 4 százalékot sem éri már el, és ugyan a Microsoft már jó ideje kiadta az Edge-et, még mindig az Internet Explorer áll jobban 3 százalék körül, míg az Edge csupán a 2 százalékot karcolja alulról.

Éppen emiatt több mint meglepő, hogy a Microsoft bejelentette,  mostantól iOS és Android rendszerekre is elérhető az Edge böngésző végleges mobil változata. Kiemelik, hogy a desktop verzióban megszokott funkciók a mobilos Edge alatt is kivétel nélkül elérhetőek: olvasási nézet, az eszközök közötti tartalom- és jelszómegosztás, vagy az új fülön megjelenő oldalak. Kár, hogy ezt mindegyik más versenyző is tudja, így nem igazán ösztökél minket a váltásra. 

A mobil Edge előnézeti változata már október óta elérhető volt, bár ez a StatCounter számain még a statisztikai hibahatár szintjén sem látszik. Őszintén megmondom, én akkor használtam az Edge böngészőt, mikor valamelyik Chrome bővítmény esetleg bekavart, és nem működött tökéletesen. Meg akkor, mikor letöltöttem a Chrome-ot. Ennyi. Tehát tulajdonképpen helytálló a megállapítás, hogy az Edge egy olyan böngésző, amivel csak valami másik böngészőt szoktak letölteni. Mobilon eszembe sem jutna letölteni. Vajon a Microsoft milyen megfontolásból húzta meg ezt a lépést? 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50627/pics/lead_800x600.png
internet,Internet böngészők,Microsoft
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?