hirdetés

Zuckerberg: a Facebook több mint kétmilliárd felhasználójának adataihoz férhettek hozzá

Ragnar Volarus

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül és a felhasználók tudta és engedélye nélkül.

Ez azért rohadt nagy szám, mert 2017 végi adatok szerint 2,2 milliárd aktív felhasználója van a Facebooknak. Tehát tulajdonképpen mindenkiéhez. Tömeges törlésre számíthatunk?

Fotó: fanpop.com

Zuckerberg szerda kora este, újságírókkal tartott telefonkonferencián ismertette a sajtót is meglepő adatot.

"Mi idealista és optimista vállalat vagyunk és az első évtizedben valójában csak azokra a jó dolgokra figyeltünk, amelyek az emberek összehozásából fakadnak" - fogalmazott Zuckerberg.

Majd hozzátette:

"most már világos, hogy nem figyeltünk eléggé a visszaélések megelőzésére és arra, hogy az emberek hogyan használhatják fel ártalmas célokra is ezeket az eszközöket".     

Roppant mód örülök, hogy ő idealista és álomvilágban él, de egészen eddig csupán kicsit morcos voltam. Most viszont már kezdek mérges lenni. Jómagam nem a facebookon élem az életem, nem iratkoztam fel mindenféle barom alkalmazásra, így (elméletileg) semmi olyan adatomhoz nem férhettek hozzá, ami gondot okozhatna. Mondom, elméletileg. De nem mindenki van ezzel így. 

A Facebook-alapító nyilatkozata része volt a közösségi portál szerdai, szélesebb körű beismerésének, amikor a cég közzétette, hogy milyen mértékben és milyen módokon használták fel a profilokat akár egyszerű fejlesztők, akár rossz szándékú adathalászok. Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője szerdán délelőtt mikroblog-bejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy a brit-amerikai Cambridge Analytica nem 50 millió, hanem 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, s ebből 71 millió  felhasználó volt amerikai.

Majd erre replikázott egy jó Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója - aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta - Twitter-bejegyzésben reagált, s közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel.         

A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, s ennek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról. Köszönjük szépen, de ezt már évekkel ezelőtt kellett volna meglépni.

A kongresszus előtt kell felelnie Zuckerbergnek

Ugye ismerik a mondást? Vannak az egyenlők, és vannak az egyenlőbbek. Nos Mark Zuckerberg az utóbbinak hitte magát, ám ő sem sérthetetlen, és a Facebook adatkezelési botránya pedig egyre csak dagad. Olyannyira, hogy az amerikai kongresszus előtt kell felelnie a tulajdonosnak.

A szerdán nyilvánosságra került újabb információk nagy visszhangot keltettek a kongresszusban is, ahol a törvényhozók a jövő héten hallgatják meg Zuckerberget.

"Minél többet tudunk meg erről az ügyről, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy olyan lavináról van szó, amely a legbecsesebb amerikai értékek egyikét, a magánélethez való jogot sértette meg"

- fogalmazott újságíróknak Ed Markey, demokrata párti szenátor, a felsőház kereskedelmi bizottságának tagja. Ez a bizottság hallgatja meg a jövő héten Zuckerberget. Reméljük mélyrehatóan vizsgálják, ahogy ők is turkálhattak az adataink között. Ez lenne a minimum.

Egyúttal ez komoly lehetőség egy startupnak, hogy biztonságos közösségi portált indítson.

Magyar fejlesztőktől érkezhet a Facebook utódja?

Magyar fejlesztők kezdenének pénzt gyűjteni egy Prevaat nevű új közösségi oldal elindítására, ami pont ott verné meg a Facebookot, ahol az ezer sebből vérzik. Persze nem szabad egyértelműen ráhúzni a vizes lepedőt a közösségi oldalra, elvégre nem ők éltek vissza az adatokkal, ám mondhanánk a kisujjukat sem mozdították azért, hogy biztonságosabb legyen.

Címlapfotó: Getty Images

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50772/pics/lead_800x600.jpg
adathalász,facebook,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?