hirdetés

Hogyan mutatna otthon a Mona Lisa?

Chopi

A legutóbbi Google Arts & Culture alkalmazás után, amely egy szelfink alapján megmutatja, melyik festményre hasonlítunk leginkább, itt az újabb hiánypótló applikáció! 

Pontosabban két új appot is fejlesztett a Google Arts and Culture projekt azok számára, akik egy kicsit is érdeklődőknek a művészetek iránt.

Az Art Palette alkalmazás lényege, hogy az általunk feltöltött fotót (legyen az a lakásunk fala, a tapéta az irodában, egy ruhadarab vagy egy virág) annak öt legdominánsabb színére bontja le majd az algoritmus ezek alapján megszűrve kikeresi azokat a műalkotásokat a világ különböző múzeumaiból, amelyek hasonló színvilágúak.

A Kreatív utolsó címlapján használt színpalettára például ezek a találatok születtek:

kreativ.hu

A Google a színszeretetéről legendásan híres Paul Smith brit divattervezővel is kipróbáltatta az alkalmazást. Neki köszönhetjük egyébként azt a több ezer, Instagramra feltöltött rózsaszín szelfit is, amelynek hátterét Los Angeles-i márkaüzletének pink-, majd szívárványszínűre festett fala adta. Szóval Paul Smith is kipróbálta ezt az appot, miközben egy fán pompázó rózsaszín virágsziromról készített fotón keresztül mutatta meg, hogyan tudja az appot mostantól inspirációként használni saját műhelyében. »Akinek munkájában annyira fontosak a színek, mint nekem, annak nagy segítség, ha látja, hogyan használták, kombinálták össze a színeket mások« – utalt a divattervező azoknak a művészeknek a festményeire, szobraira, fotóira és műtárgyaira, amelyeket az általa kért színpaletta alapján dobott ki az alkalmazás keresője.

 

A másik, Life Tags nevű alkalmazás az amerikai Life magazin több mint négy millió fotóját gyűjti egybe és katalogizálja, Egy kép ezer szónál is többet ér” szlogennel. Hogy miért pont a Life magazinét?

Az 1883-as alapítású, a világ eseményeiről, híreiről elsőként már fotókkal is beszámoló lap gyakorlatilag a XX. század Pinterest-je volt, amely 1936 és 1972 között élte aranykorát. Tudósított a vietnámi háborúról, Robert Capa fotóin keresztül a normandiai partraszállásról, az '56-os forradalmunkról, Martin Luther King elleni merénylet véres helyszínéről (amelynek teljes képanyagát végül nem publikálták), de halála előtt még Mahátma Gandhiról is a Life fotósa készíthetett utoljára portréfotót.

A Google a mesterséges intelligencia segítségével egy visszakereshető digitális fotóenciklopédiát hozott létre, minden egyes képhez külön címkéket rendelve. Sajnos elég hiányos még a rendszer, sok esetben még a fotón szereplőket, a dátumot vagy a szerzőt sem tünteti fel, azonban több száz címkére kereshetünk rá. 

kreativ.hu

Forrás: http://kreativ.hu/cikk/a_google_szinelemzo_appja_megmondja__illik_e_a_lakasunkba_mona_lisa

Címkék: művészetek
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50886/pics/lead_800x600.png
művészetek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?