Blogolj!

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel az internetről?

Chopi

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel az internetről?címmel  jelent meg a Telenor negyven oldalas internetbiztonsági kiadványa, melyet magyar szakemberek segítségével állítottak össze. 

A digitális tananyag eredeti verzióját a Telenor Csoport adta ki, amit Magyarországon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Telenor magyar szakértői adaptáltak a hazai viszonyokhoz.

„Ez a kiadvány segítség lehet abban, hogy „több fény essen” az internetre, és így jobban lássuk, mivel is van dolgunk. Az érdeklődő szülők és felnőttek az egyes fejezetekben támpontokat kaphatnak ahhoz, hogyan beszéljenek a gyerekekkel a netről, és (remélhetőleg) ahhoz is, hogy rálássanak arra, mi mindent tehetnek azért, hogy a gyerekeket nagyobb biztonságban tudhassák az interneten."

Részlet az ajánlóból

(Dr. Gyurkó Szilvi, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány)

A mai gyerekek gyakorlatilag digitális bennszülöttek, számukra alapvető az internet használata, mindennapjaik szerves részét képezik az infokommunikációs eszközök, de sok szülőnek kihívást jelent, hogy az online térben is a megfelelő segítséget, támogatást nyújthassa nekik.

Az oktatóanyag abban segíti a fiatalokat, hogy körültekintőbben és tudatosabban használják az internetet, és ezt a tudásukat a kortársaiknak is átadják.

Ezen kívül támpontokat ad a szülőknek és a pedagógusoknak is ahhoz, hogy hogyan beszéljünk minderről a gyerekeinkkel, hogy értsünk bizonyos fogalmakat és kifejezéseket, hogy fel tudjuk őket készíteni az internet használat lehetséges veszélyeire, a biztonságos nethasználatra és a problémák megelőzésére.

Az összefoglaló négy fő fejezetből áll. Az első a tudatos internethasználatba vezet be, elmagyarázza, miként lehet „jól” használni a világhálót anélkül, hogy az függést alakítana ki a gyerekekben.

A második fejezet az online veszélyhelyzetekre fókuszál, kifejtve például az online ismerkedés vagy a szexting kockázatait. 

A harmadik az internetezés biztonságos oldaláról ad képet: arról, hogy milyen nethasználati gyakorlatot érdemes bevezetni otthon, és miért fontos, hogy a gyerek úgy vigyázzon személyes adataira, mint bármely más féltett értékére. Témákra bontva olyan konkrét kérdéseket is találhatunk, amelyeken keresztül családi körben feltérképezhetők a fiatalok internethasználati szokásai, így a gyerekekkel is célzottabban beszélgethetünk egy adott témakörről.

A negyedik fejezetben a valós életből vett példákat és tanulságokat találunk.


A kiadvány letölthető a Hipersuli oldaláról is, olvasható online bármilyen mobil eszközön vagy asztali gépen, letöltés után akár ki is nyomtatható. 

telenor_hogyanbeszeljunkagyerekekkelazinternetrol_kiadvany.pdf

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50881/pics/lead_800x600.jpg
biztonság,gyerekek,internet,Telenor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?