Blogolj!

Zuckerberg már a meghallgatások előtt vállalta a felelősséget

Ragnar Volarus

Keddre az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának elnöke hivatalosan is beidézte meghallgatásra Mark Zuckerberget, ahová a Google elnökét Sundar Pichai-t, és Twitter vezetőjét Jack Dorsey-t is berendelték, a Facebook alapítója ráadásul szerdán a képviselőház egy-egy bizottsága előtt kell feleljen majd a kellemetlen kérdésekre, a nemrégiben kirobbant adatkezelési botrányról.

Fotó: J. Scott Applewhite / MTI

Viszont a meghallgatások előtt Zuckerberg már kiadott egy nyilatkozatot, amiben beismerte, hogy nem tettek eleget a Facebook adataival történő visszaélések ellen. Ez tulajdonképpen a törvényhozók előtt felolvasandó nyilatkozat írásos változata.

Ebben a többi között hangsúlyozta: "nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom". Az alapító aláhúzta a személyes felelősségét is. "Én indítottam útjára a Facebookot, én irányítom és az én felelősségem, hogy mi történt itt" - fogalmazott. Megállapította, hogy "túlságosan lassan" fedezték fel a gyönge pontot és túlságosan lassan válaszoltak "az orosz beavatkozásra". De most "keményen dolgoznak", hogy "jobbak legyenek" - tette hozzá. 

Kitérve Oroszországnak a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos beavatkozására, leszögezte: "továbbra is együttműködünk a kormányzattal abban, hogy megértsük az orosz beavatkozás mértékét, s megtesszük a magunkét, hogy világszerte szabad és tisztességes választásokat tarthassanak".  

Zuckerberg: a Facebook több mint kétmilliárd felhasználójának adataihoz férhettek hozzá

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül és a felhasználók tudta és engedélye nélkül. Ez azért rohadt nagy szám, mert 2017 végi adatok szerint 2,2 milliárd aktív felhasználója van a Facebooknak. Tehát tulajdonképpen mindenkiéhez. Tömeges törlésre számíthatunk?

A közösségi oldal alapítója bejelentette, hogy a cég jelentős beruházásokat hajt végre az adatbiztonság erősítése érdekében, hogy mindaz, ami megtörtént a Cambridge Analytica brit-amerikai vállalattal - hogy 87 millió felhasználó adatait az értesítésük és beleegyezésük nélkül dolgozta fel - ne fordulhasson elő többé. Utalt arra is, hogy a biztonsági szigorítások vonatkoznak a hamis hírekre, a választási folyamatokba történő esetleges külföldi beavatkozásokra és a gyűlöletbeszédre is. 

Az írásos nyilatkozattal egy időben Zuckerberg egy Facebook-bejegyzésében közölte: a vállalat független bizottságot hoz létre a választásokkal kapcsolatos kutatásokra, a testület a közösségi média választási folyamatra és demokráciára gyakorolt hatásával foglalkozik majd. 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/50991/pics/lead_800x600.jpg
adathalász,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?