hirdetés

Zuckerberg használt biciklit árul? – Gabor beperelte

Chopi

A Bloomberg tegnapi cikke szerint:

– A Facebook törölte egy német felhasználó, „Gabor B” migrációval kapcsolatos hozzászólását

– „A németek egyre hülyébbek” – írta Gábor

Facebook Told to Stop Deleting German User's Immigrant Comment

A German court barred Facebook Inc. from deleting a post written by one of its users, throwing into question how the social media platform manages freedom of speech in the country. Facebook blocked the user, identified only as Gabor B., and deleted his post -- a comment under a newspaper article that questioned Germany's practice of aiding the influx of refugees in Europe.

Egy német bíróság megtiltotta a Facebook-nak, hogy törölje egy felhasználója által írt hozzászólást, ezáltal felvetve annak a kérdését, hogy a közösségi média ezen platformja miként is kezeli a szólásszabadságot Németországban.

A Facebook letiltotta a csak „Gabor B” néven azonosított felhasználót és törölte a bejegyzését, amit egy újság cikke alatt tett. Az újságcikk történetesen Németországnak a menekültek Európába történő beözönlését támogató gyakorlatát kérdőjelezte meg. 

„A németek egyre hülyébbek” – írta a felhasználó januárban. „Nem csoda, mivel a baloldali média minden egyes nap Trumpról vagy a »képzett munkásokról« szóló hamis hírekkel eteti őket, tagadva a munkanélküliségi adatokat.

Németország újabban különösen nehéz terep lett a közösségi média számára, miután Angela Merkel kormánya idén elkezdte érvényre juttatni Európa legkeményebb, a gyűlöletkeltő beszédet és az álhíreket megfékezni szándékozó törvényét – akár 50 milló eurós bírsággal fenyegetve többek között a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot, amennyiben megtagadnák az illegális bejegyzések eltávolítását.

A berlini körzeti bíróság nem indokolta ideiglenes intézkedését, amivel megtiltotta a jövőre nézve Gabor B felhasználói fiókjának törlését és hozzászólásának törlését. Gabor ügyvédje azzal érvelt, hogy a Facebook megszegte a felhasználóval kötött szerződését, ami kötelezi a közösségi platformot a legális hozzászólások megjelentetésére.

A Facebook feloldotta a felhasználói fiók tiltását, ugyanakkor egyik szóvivője megtagadta a nyilatkozatot, arra való hivatkozással, hogy nem kapták meg az ítéletet.

Ez a döntés egy jelentős átmeneti győzelem a szólásszabadság tekintetében” – jelentette ki Joachim Nikolaus Steinhoefel, a szóban forgó felhasználót képviselő hamburgi ügyvéd. „Végre vannak a felhasználóknak eszközeik olyan cégek és átláthatatlan intézkedéseik ellen, amelyek annyira veszik komolyan a felelősségüket, mintha csak használt kerékpárokat forgalmaznának.” – nyilatkozta.

Az EU szerint szankciókat kell alkalmazni, amennyiben a Facebook törvényt sértett

A Facebooknak mintegy 30 millió felhasználója van Németországban és több mint ezer munkavállalót alkalmaz az országban, akik kiszűrik a gyűlöletkeltő beszédet és az álhíreket. 

Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatása a felhasználók adataival való visszaélés ügyében nemrég ért véget...

A cikkben közölt ábra szerint a válaszadóknak mintegy 27%-a hiszi azt, hogy a Facebook „helyesen cselekszik” mindig, de legalábbis legtöbbször.

(Amazon: 45%, Google: 44%, Uber: 28%, Facebook és Twitter: 45%)

fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/51179/pics/lead_800x600.jpg
facebook,Mark Zuckerberg,szólásszabadság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?