hirdetés

Hamarosan megújul a Gmail webes felülete

Ragnar Volarus

Önnek van Gmail-es e-mail címe? A felhasználók legnagyobb része erre igennel válaszol. Akik így tettek, azok készüljenek, idén megváltozik a Google levelezőkliense.

Fotó: Getty Images

Először csak annyi szivárgott ki, hogy egy teljesen új Gmail dizájn érkezik a böngészőben használt verzióhoz, amely a legfrissebb használati szokásokhoz igyekszik igazodni. Persze csak semmi pánik, nem fog a feje tetejére állni minden. Ha minden olyan lesz ahogyan ígérik, nagyon jól fogunk járni. 

Sokan most biztos felteszik a kérdést, minek kell változtatni, hiszen már most is egyszerű és letisztult a dizájn és a kezelőfelület. Azért mert szellős felületek, jól elkülöníthető funkciók jellemzik majd az új kinézetet.

Másrészt olyan új funkciók kerülnak be az asztali verzióba, amiket mobilon már megszokhattunk, mint például az okos válasz (smart reply) amely a levelek szövege alapján rövid, egy gombnyomásra visszaküldött automata válaszokat takar. Tehát ha mondjuk egy megbeszélésen ülünk, nem tudjuk felvenni, vagy azonnal kimenni, az előre generált válaszok közül elég csak kiválasztani a "Visszahívlak!", vagy a "Hívj később!" üzenetet, és egy másodperc alatt le is tudtuk a válaszadást. Persze ez is elsőként azoknak lesz elérhető, akik a Gmailt angolul használják, de itt jegyeznénk meg, hogy a legtöbb új funkciót egyébként is ezen a nyelven érhetjük el először, ezért ha valakit nem zavar az angolság, használja egyébként is így a szolgáltatást.

Fotó: pcworld

Hasonlóan az életünket leegyszerűsítő funkció a szundi (Snooze), amellyel egy levél elolvasását és a válaszadást kicsit későbbre halaszthatjuk, de a rendszer később figyelmeztet rá, hogy ismét foglalkozzunk az üzenettel. Emellett a csoportosításhoz is kapunk egy segédet, a levelek felsorolásánál meg tudjuk majd adni, milyen kategóriában szerepeljen az adott üzenet.

A megújuló felületnek lesz egy új, okos oldalsáv része is, amelyen például elérhetjük a naptárat, egy jegyzettömböt vagy a feladataink listáját. Ehhez eddig másik böngészőlapra vagy alkalmazásra kellett váltanunk, de most ha kapunk egy meghívót, rögtön ott lesz a jobb oldalon a naptár, megnézhetjük alkalmas-e az időpont és rögtön be is írhatjuk a programjaink közé, írhatunk hozzá megjegyzést, stb.

Fotó: pcworld

Három új Gmail elrendezést is várhatunk, amelyek közül az egyikben a levelek csatolmányához előnézetet is kapunk, láthatjuk például kicsiben a nekünk küldött dokumentumokat, képeket. Ennél visszafogottabb lesz a mostanihoz leginkább hasonító kényelmes nézet, és jön egy kompakt elrendezés is, ahol az egyes üzenetekből a lehető legtöbb látszik majd a képernyőn.

Az előzetes hírek szerint a Google néhány héten belül kezdi bevezetni az újdonságokat a felhasználóknál, de természetese nem egyszerre, hiszen rengeteg fiókot kell átalakítani, de több hullámban mindenki napokon belül átállhat a friss kinézetre. Az  szinte biztos, hogy ez a változtatás legkésőbb május 8-ig megtörténik, ekkor kezdődik ugyanis a Google I/O fejlesztői konferencia.

Arról még nem tudni, hogy a most elérhető különféle háttérképek használhatók lesznek-e az újrafaragott kliensben, a fejlesztőknek küldött előnézeti képek ugyanis az alap fehér felületet mutatják. De ez legyen a legnagyobb baj.

Címkék: gmail
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/51269/pics/lead_800x600.jpg
gmail
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?