hirdetés

Itt a kerekesszék utódja?


A „robotikus mobilizációs eszköz” lehetővé teszi a mozgássérülteknek, hogy felálljanak és önállóan helyet változtathassanak. Kár, hogy egyelőre igen borsos áron kínálják...

A Matia Robotics feltalálókból és mérnökökből álló csapata elkészített egy robotikus mobilizáló eszközt (Tek RMD), amely segít a mozgáskorlátozottaknak mindennapi feladataikat álló helyzetből elvégezni. A vállalat úgy véli, ez nem hagyományos kerekesszék, hanem egy teljesen új mobilitási platform a fogyatékkal élők számára.A járművel ugyanis önállóan és biztonságosan ülhetnek, állhatnak és közlekedhetnek olyan környezetekben, amelyek korábban elérhetetlenek voltak számukra.

A Tek RMD a normál kerekesszékekkel ellentétben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mások segítsége nélkül szálljanak fel erre az eszközre, ami így nagyobb önállóságot biztosít számukra. Miután a mozgáskorlátozott személy felszállt rá, könnyen és gyorsan fel tud állni rajta, mivel a használó részéről elegendő csupán egy kis erejű húzás ahhoz, hogy az eszköz gázrugós mechanizmusa álló helyzetbe segítse. Ezt követően az eszközt használója joystickkal tudja irányítani, miután pedig leszállt róla, távirányító segítségével tudja mozgatni a járművet.

A cég a mozgáskorlátozottak számára nyújtott előnyök közül egészségügyi szempontokat is kiemel: a csontsűrűség növekszik, javul a vérkeringés, és a légzés is. Más segédeszközökkel ellentétben (pl. bot vagy járókeret) ez a jármű amellett, hogy függőlegesen tartja a használóját, mindkét kezét szabadon hagyja, és így olyan mindennapi feladatokat is el tud végezni, mint a főzés, mosogatás, vasalás stb.

Az eszköz másik előnye, hogy szűk helyeken is elfér, ahol egy 60 cm-es átlagos szélességű kerekesszék nem, mivel mindössze 42 cm széles és 75 cm hosszú, súlya pedig 110 kg, jóval kisebb tehát, mint egy normál kerekesszék.

A Matia Robotics honlapjáról az derül ki, hogy az eszköz Magyarországon egyelőre még nem kapható, az ára pedig az Egyesült Államokban 24.999 USA dollár (majdnem 6 és fél millió forint).

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/51285/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?