hirdetés

Maradhat Zuckerberg a Facebook élén?


Egyre többen azt mondják a botrányok után, hogy távoznia kellene. Úgy tűnik azonban, hogy Mark Zuckerberg nem hallgat a szép szóra.

A Financial Times arról számolt be, hogy Mark Zuckerberg távozását követeli a Facebook több részvényese. „Lényegében Zuckerberg nem tartozik felelősséggel senkinek: sem az igazgatótanácsnak, sem a részvényeseknek” - fogalmazott Michael W. Frerichs, Illinois állam kincstárnoka, aki a befektetéseket felügyeli. „Most Zuckerberg a saját főnöke, és ez nyilvánvalóan nem működőképes” – tette hozzá. Scott Stringerhez, a New York City-i számvevőszék igazgatójához hasonlóan úgy gondolja, hogy független vezető szükséges a cég élére.

Emlékezetes, hogy a Cambridge Analytica-botrány hatására, amikor kiderült, 87 millió felhasználó (köztük 32 ezer magyar) adatai szivárogtak ki, tíz százalékot esett a Facebook-részvények ára, és az értékük azóta sem állt teljesen helyre. Nem meglepő, hogy a befektetők aggódnak amiatt, hogy az adatlopási botrány további gazdasági problémákat okozhat.

„Ez ártani fog a márkának, egy olyan márkának, amelybe közel 1 milliárd dollárt fektettek be azon emberek nevében, akik nyugdíjbiztosítási befektetéseinkre támaszkodnak” – mondta Stringer. Ken Bertsch, az Intézményi Befektetők Tanácsa ügyvezető igazgatója szerint sokkal „normálisabb elszámoltathatósági struktúrára” lenne szüksége a cégnek. Megjegyezte, a vezérigazgató és az elnöki tisztség mellett a szavazatok 60 százalékával is rendelkezik Zuckerberg, annak ellenére, hogy a részvények mindössze 14 százalékát birtokolja.

Zuckerberg ugyan a kongresszusi meghallgatáson bocsánatot kért, de azt nem említette, hogy a cég változtatna kívánna a vezetésen. Sőt, azt nyilatkozta a Voxnak adott interjújában, hogy a vállalat „nagyon szerencsés”, hogy egyetlen többségi részvényes irányíthatja.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/51342/pics/lead_800x600.jpg
facebook,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?