hirdetés

Óriási átveréshullám külföldi telefonszámokkal

Chopi

Nekem egy grenadai nem fogadott hívás jutott szombat reggel, de több érintett külföldi számról is tudunk:

+7 904 7298119 (orosz),

+256 205 441471 (ugandai),

+257 72335470 (burundi),

+1473 5077192 (grenadai),

+685 7215423 (szamoai),

+236 77800656 (közép-afrikai),

+382 682239669 (montenegrói),

+883 100294160 (882/883 ITU nemzetközi).

A 24.hu szerint mindhárom magyar mobilszolgáltató ügyfelei érintettek. A csaláshullámot a szolgáltatók a számok blokkolásával megállították – de csak átmenetileg. Ha mindez nem hétvégén történik, akkor akár órák alatt fel tudnak lépni a csalók ellen, akkor nem lett volna ennyi előfizető érintett és talán az egész fel sem tűnik.

Egyébként a szolgáltatók még a bejelentések előtt észlelték a hívások számának abnormális emelkedését, intézkedtek és letiltották ezen számok visszahívhatóságát.

Fotó: Thinkstock

Miről is van szó és mit tehetünk?

Egészen röviden: véletlen se hívjuk vissza ezeket a számokat, ugyanis az sokba kerülhet nekünk.

A csalók számítógéppel nagy tömegben rövid idejű hívásokat indítanak úgy, hogy a hívott fél ne tudja felvenni, a készüléken viszont megjelenjen a „nem fogadott hívás” jelzés.

Sokan meg sem nézik, hogy kitől jött a hívás, csak automatikusan visszahívják a számot, ami ezekben az esetekben emelt díjas vagy sima nemzetközi szám, azaz a visszahívás magas percdíjjal jár.

De miért jó ez a csalóknak, hogy lesz ebből pénzük?

nemzetközi hívások működésének sajátosságait kihasználva a csalók hívásonként néhány száz forinthoz juthatnak, ami nem olyan nagy összeg, azonban egyrészt lehet szó akár napi több tízezer ilyen hívásról, másrészt ne felejtsük el, hogy Ugandában, Burundiban vagy Szamoában egészen más a pénz értéke.

Wangiri a neve ennak a módszernek, amikor nemzetközi telefonszámokról tömegesen hívásokat generálnak, remélve, hogy visszahívják az adott számokat.

  • Bárki tud magának hívószámot venni, akár pár kattintással, ez nem kerül sokba.
  • Számítógépről (listáról vagy véletlenszerűen) tömegesen megcsörgetnek számokat szerte a világon: az alapján, hogy most épp Magyarországot célozták meg, feltételezhető egy szisztéma.
  • Amikor visszahívjuk a számot, felépül a nemzetközi vonal, ezért pedig ha nem is emelt díjas a szám, csak sima nemzetközi: percdíj alapon számláz majd a szolgáltató, vagyis egyetlen másodpercért is egy egész percet fizethetünk ki. Burundiba és Ugandába például egy nemzetközi hívás 319 forint percenként, Szamoába és Grenadába már 599 forint/perc, Oroszországba és Montenegróba csak 159 forint/perc. Ezt a pénzt a magyar szolgáltató a hívást továbbító első nemzetközi szolgáltatónak fizeti meg.
  • Magyarország és Szamoa között nincs közvetlen kábel, azaz hívásunk előbb kimegy egy szomszédos ország szolgáltatójához (például Ausztriába), a magyar szolgáltató oda fizeti a fenti összeget, ezért továbbítják a hívást, mondjuk, a németekhez, de leveszik a hasznukat, a németek is továbbítják, leveszik a hasznukat, és így tovább, amíg célt nem ér a hívás. Mindegyik érintett szolgáltató a hívástovábbításért leveszi a maga díját szerződés szerint, még a szamoai szolgáltató is, amely a +685 tartományt birtokolja, hogy a konkrét hívott számra továbbítsa a kérést. Csalónk persze megállapodik az adott számtartomány tulajdonosával, hogy a bejövő nemzetközi hívások továbbításáért szedett díj után részesedést kap. Ő hajtja fel, hogy ezekből sok legyen, a tulajdonos a nemzetközi szerződések alapján beszedi, aztán elszámolnak. A percenként  600 forintos szamoai hívás esetén: hívásonként és percenként, mondjuk, 200 forintot tudnak zsebre tenni.

Hogyan lehet ezt még fokozni? Nos, a csalók leleményessége szinte határtalan:

  • Ha mondjuk a telefoncsengés hangját játsszák be hívás alatt, így amíg mi azt hisszük, még senki nem vette fel, közben ketyegnek az értékes másodpercek, percek, és csorog a pénzünk a csaló számlájára.
  • Az emelt díjas hívás fogadása alapbeállításként tiltva van Magyarországon, ezt is ki lehet játszani. Ehhez kell egy beépített nemzetközi szolgáltató, amely tudja, melyek a csalásra használt számok. Magyarországról még egy sima nemzetközi hívás indul el, ez is drága, de nem annyira mint egy emelt díjas számot hívni. A továbbítás kacifántos útvesztőjében aztán a beépített nemzetközi szolgáltató megállítja a hívást, elkezdi visszafelé kiszámlázni a drágább díjat, ami legvégül a magyar szolgáltatón csapódik le, mivel az előfizetőre nem terhelheti rá, kénytelen lesz ő maga kifizetni a különbséget. Ráadásul ha még akkor megállítja a nemzetközi szolgáltató a hívást, mielőtt az célba érne, a sok hívástovábbító is kiesik a játékból, nem veszik le a hasznukat, így még több marad a csalóknak. Így a percenkénti 600 forintos hívásból lehet 1500 forint/perc alapú is, amiből akár 5-900 forintot is zsebre tudnak tenni: percenként, hívásonként.

Előfizetőként jó, ha észben tartjuk, hogy az emeltdíjas hívások illetve SMS-ek korlátozása csak itthoni hálózatban, Magyarországon él, vagyis külföldön, roamingolva nagyon sok pénzünk fogja bánni, ha visszahívunk egy ilyen számot.

Szerencsénkre a különböző telekommunikációs szövetségekben (mint pl. a GSM Association) közösen vezetnek listát ezekről a csalásra használt számokról, így ha az adott szamoai szám felkerült erre a listára, akkor például Németországban is hiába próbálkozik.

Forrás: 24.hu

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/51354/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?