Blogolj!

Újabb folt esett a Volkswagen-csoport becsületén

Ragnar Volarus

A már amúgy is komoly bajban lévő német gyártónak hatvanezer Porsche városi terepjárót kell visszahívnia károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt, közölte a német közúti közlekedési hatóság (KBA).

A hatóság a Porsche Cayenne és a Porsche Macan modelleknél talált szabálytalanságok miatt arra kötelezte a gyártót, hogy rendeljen vissza szervizre 6755 darab Euro 6 környezetvédelmi besorolású, 4,2 literes, nyolchengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Cayenne-t és 52 831 darab Euro 6-os, 3,0 literes, hathengeres, turbófeltöltős dízelmotorral szerelt Macant. A dolgot az teszi igazán nemzetközivé, hogy az autók többségét - 40 452 darabot - Németországon kívül tartják üzemben.

A közlemény szerint a motorokat szabályellenesen a kipufogógázt tisztító berendezés kikapcsolására szolgáló szoftverrel szerelték, így előfordulhat, hogy a megengedettnél több nitrogén-oxidot bocsátanak ki. A gyártónak most el kell távolítania a programot.

Ez egyébként már nem újdonság, hiszen ez csak egy újabb kínos epizódja a Porschét is magában foglaló Volkswagen csoport dízelbotrányának újabb fejezete. Az ügy még 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A német cég tavaly 10,74 millió járművet értékesített, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Volkswagen-csoport a névadó VW gépjárművei mellett a Porsche, az Audi, a Skoda a Seat, a Bentley, a Bugatti és a Lamborghini autómárkákat gyártja. Saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárművek, illetve a Ducati sportmotorkerékpárok is a portfólió részei. 

Rájár a rúd a Volkswagenre - 411 ezer gépkocsiját kell visszahívja a német gyártó

Nem most éli legszebb napjait a német gyártó, hiszen a dízelbotrány alapjaiban rengette meg a bizalmat a cég irányába, most pedig újabb probléma adódott. A VW-nek a következő néhány hétben biztonságiöv-hiba miatt 220 ezer új Polot, valamint 191 ezer darab spanyol Seatot, 2017-es és 2018-as Ibizákat és 2018-as Aronákat kell visszahívnia.

A gyártási hibák után a mostani botránnyal újabb gyomrost vitt be magának a cég, amelynek neve már visszavonhatatlanul összeforrt a csalással, de úgy fest a vevőket ez cseppet sem érdekli, hiszen a cégcsoport virágzik és az eladásai nőnek. 

Címkék: botrány, Volkswagen
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/52845/pics/lead_800x600.jpg
botrány,Volkswagen
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?