Blogolj!

Holdi bioszféra létrehozásán ügyködnek a kínaiak

Dorogi László

Ehhez előbb egy kommunikációs műholdat kellett kilőniük az űrbe, ami majd hídként szolgál a holdjáró és a földi űrállomás között.

Ha valamiben tehetséges vagy, csak gondolj bele, hogy a Földön él egy ázsiai, aki sokkal tehetségesebb nálad - tartja a szóbeszéd. Nos, ez a tézis általában megdönthetetlennek bizonyul és nincs ez másként Hold-felderítés kérdéskörben sem. Korábban egyetlen ország sem próbált még meg műholdat küldeni a Hold sötét oldalára a kommunikációs nehézségek miatt, a kínaiak azonban hétfőn hajnalban útnak indították a Queqaio névre hallgató kommunikációs műholdat, amely a kínai holdprogram egyik sarkköve.

A Quequaio szó szerinti fordításban szarkahidat jelent, persze azért a kínaiak nem olyan ostobák, hogy madarakra bízzák Földünk egyetlen holdjának rejtett titkainak felfedését. A név csupán egy olyan kínai népmesére utal, amelyben madarak hidat alkotva hoznak össze egy egymástól jogtalanul elválasztott szerelmespárt - épp úgy, ahogy a műhold szolgál majd kommunikációs hídként a földi űrállomás és azon holdjáró között, amit a tervek szerint akkor indítanak útnak, ha a Quequaio eléri végső pozícióját. Ez a holdjáró a történelem során elsőként képes lesz majd eljutni a Hold sötét oldalára, így újabb és újabb tudományos tényeket tudhatunk meg róla.

A tervek szerint a holdjárót 2018 végén küldik az űrbe és a tervek szerint segítségével egy mini holdi bioszférát is kialakítanak majd, hogy később növényeket termesszenek az égitesten - az első kísérletet krumplival és lúdfűmagvakkal teszik. Kína az Egyesült Államok és Oroszország után a harmadik ország, akiknek sikerült már a Holdon landolniuk és terveik szerint 15 éven belül embert is küldenének a Holdra.

Címkék: űrkutatás
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/52931/pics/lead_800x600.png
űrkutatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?