Blogolj!

A Facebooknál büntetésbe került a Huawei

Ragnar Volarus

Úgy tűnik a csintalan kis Zuckerberg és cége még nagyobb huncutságokat követett el, mint amit eddig már tudtunk. A New York Times nemrég előállt egy jelentéssel, amely felfedte, hogy a Facebook adatmegosztásról szóló megállapodásokat kötött, és több mint 60 cég irányába osztja szét a felhasználók adatait már 2007 óta.

Fotó: bgr.in

A cég pedig nem köntörfalazott, és a legújabb botrányra reagálva megerősítette, hogy legalább négy kínai céggel kötött ilyen megállapodást. Ezek közül a legismertebb a Huawei, ami miatt Amerikában rögtön görcsbe rándult néhányaknak a gyomra, hiszen az Egyesült Államok kormánya (és őket követte Kanada is) nemzetbiztonsági okokra hivatkozva folyamatosan igyekezett ellehetetleníteni a Huawei amerikai térnyerését.

A Huaweitől retteg Kanada?

Nem kéne túlzásba vinni a paranoiát, az már a kezdeti fázisában is bosszantó tud lenni. A kanadai hatóságok ezzel úgy fest nincsenek tisztában és teljes szakítást javasolnak az ország kormányának a Huawei céggel. Pedig milyen jól indult az év, a Huawei éppen elkezdett volna ünnepelni, hogy a Verizon és az AT&T segítségével végre Amerikában is tényező tud majd lenni a mobiltelefonok piacán.

 

A Facebook szerint a megállapodások azt teszik lehetővé, hogy a Facebook szolgáltatását az okostelefonokon is létrehozzák. A közösségi oldal szerint viszont semmilyen felhasználókkal kapcsolatos adatot nem tároltak a Huawei szerverein. Ezt azért merték ilyen bátran kijelenteni, mert mérnökök és a managerek is megbizonyosodtak, amikor ellenőrizték az applikációkat. De biztos ami biztos alapon, a Facebook kijelentette, hogy már ezen a héten szándékában áll leállítani az adatszolgáltatást a Huawei felé.

Természetesen nem a Huawei a Facebook egyetlen kínai partnere, egészen biztosan ott van még az Oppo, amely a Find X készülékkel szeretne betörni az európai piacra. De a partnerek között ott a világ legnagyobb PC-gyártója, a Lenovo, amely egyben a Chicagóban működő Motorola tulajdonosa is, valamint a listán szerepel a BlackBerryket gyártó TCL is. Ezekkel a cégekkel ellenben nem szakítja meg az együttműködést a Facebook. 

És ez csak a jéghegy csúcsa, elvégre megemlíthetnénk az Amazont, a Samsungot vagy éppen a Microsoftot is, akikkel szintén szerződésben áll az Fb. A felsorolt cégek között ott szerepelt az Apple neve is, de Tim Cook azóta maga szögezte le, hogy nem játszanak össze a közösségi oldallal. 

Címkék: botrány, facebook, Huawei
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/53801/pics/lead_800x600.jpg
botrány,facebook,Huawei
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?