Blogolj!

A Telekomnál először az eSim

Ragnar Volarus

A magyarországi mobilpiacon elsőként kezdi meg az eSIM támogatását a Telekom, mégpedig egy a Huawei Watch 2 okosórában. Ez az első olyan eszköz, amelyben már nem a hagyományos SIM-kártya van, hanem a chip egy jóval fejlettebb változata, az e-SIM.

Fotó: bitport.hu

Az új technológia a Telekom közlése szerint belépő jelent a IoT, azaz Internet of Things (magyarul elég bután hangzó a fordítása, „dolgok internetébe”) világába, hiszen megnyitja az utat a hálózatba kötött eszközök előtt, amelyek idővel akár helyettesíthetik is a piacon ma még meghatározó szerepet játszó okostelefonokat.

Mi is az eSim? A hagyományos SIM-kártyáknál jóval kisebb, mindössze 6x5 milliméteres chip, így kisméretű eszközökben is elfér, mint például az említett okosóra. Ennél azonban jóval fontosabb, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez a továbbiakban nem szükséges a szolgáltatótól SIM-kártyát kérni, elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a felhasználói SIM-profilt. 

Fotó: Telekom

Az új technológia természetesen megfelel a GSMA (Global System for Mobile Communications) közelmúltban szigorított, magas biztonsági követelményeknek megfelelő nemzetközi szabványának. A Telekom most elsőként a Huawei Watch 2 okosórát forgalmazza az e-SIM-képes eszközök közül, de terveik szerint a közeljövőben más készülékek is megjelennek majd a kínálatban. Az új technológia egy többlépcsős fejlesztés első lépéseként, egyelőre tesztprogram keretében indult el.

A hagyományos SIM-kártyák elhagyásának gondolata nem újkeletű, az okoseszközök gyártóinak fejében fordult meg először. Az Apple évek óta foglalkozik a témával, amely nem csak helyet szabadítana fel a készülékekben, hanem közvetlenebb kapcsolat lenne kiépíthető a felhasználókkal. A mobilgyártók pedig már egyre többször ejtik ki a szájukon, hogy a SIM-kártya ideje lejárt.

Címkék: mobil
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/54119/pics/lead_800x600.png
mobil
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?