Blogolj!

Adatvédelmi botrány az Apple-nél is

Ragnar Volarus

Eddig teli torokból szapulta a Facebookot az Apple, hogy náluk nem fordulhat elő olyan botrány, mint Zuckerberg cégénél. Ha csendben maradtak volna, ...

Fotó: pymnts.com

Az elmúlt hónapokban főszereplője volt a híreknek a közösségi oldal, és nem éppen pozitív értelemben. Az adatlopási ügyben Mark Zuckerberg számos bizottság előtt kellett feleljen igen kellemetlen kérdésekre, többek közt hogy  a Facebook milyen jellegű adatokkal rendelkezik a felhasználóiról, továbbá a facebookos alkalmazások készítői milyen adatokhoz fértek hozzá a felhasználók tudta nélkül.

Az Apple háza táján (eddig) nem voltak jellemzőek az ilyen típusú adatvédelmi botrányok, mert úgy tűnt a cég nem érdekelt a felhasználói információk másoknak való átadásában. Sőt, ahol lehetett, beszólt a Facebooknak.

Gigászok csatája: az Apple beszólt a Facebooknak, és viszont

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint egyre nagyobb szükség lenne olyan szabályozások bevezetésére, amikkel megelőzhető a Facebookhoz hasonló cégek tömeges adatgyűjtése. Az Apple feje ezt egy interjúban - amit Kara Swisher, a Recode újságírója és Chris Hayes, az MSNBC riportere készített - majd azt is hozzátette: jobban örült volna, ha a Facebook és más cégek nem azzal válnak óriássá, hogy különböző forrásokból összegyűjtött személyes adatok alapján részletes profilokat készítenek felhasználóikról, majd eladják azokat harmadik feleknek.

Most a Bloomberg viszont lerántotta a leplet az almás cégről, akik közel sem olyan ártatlanok mint állították. A kiadványnak feltűnt, hogy néhány nappal ezelőtt az Apple a lehető legnagyobb csendben megváltoztatta az App Store szabályzatát. A régi és az új szerződés szövegeinek összehasonlításakor kiderült, hogy történt némi finomítás, mert a korábbi verzió egy kiskapu jóvoltából lehetővé tette az appok számára, hogy megosszák harmadik felekkel a felhasználók névjegyzékeinek a tartalmát, vagy konkrétan eladják a névjegyzékeikben lévő adatokat.

Egyes alkalmazások pedig ki is használták ezt a lehetőséget és pénzzé tették a felhasználók kapcsolatlistájában lévő személyek neveit, telefonszámait, e-mail-címeit és profilfotóit. Mindezt persze a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül.

A jövőben erre csak abban az esetben lesz lehetőség, ha az információk értékesítéséhez vagy kiadásához hozzájárul a felhasználó. Tippelhetünk, hogy ebbe hányan mennek majd bele. Az Apple persze igyekszik elbagatellizálni a kiszivárgás mértékét, szerintük az értékesített információk feltehetően csak telefonos értékesítést végző cégeknél landolhattak. Eső után köpönyeg.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/54270/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?