Blogolj!

Brüsszel szigorúbb internetet szeretne

Ragnar Volarus

Csakhogy ezzel ártana a legtöbb felhasználónak, művésznek és az európai startup kultúrának is. Mégis kinek lenne ez jó? Hát persze, hogy a nagyhatalmú pénzes cégeknek.

Óriási felháborodást keltett az unió új internetes szerzői jogok védelmében tervezett jogszabálya, amelyről június 20-án szavaznak. A nagy lázadás oka pedig egyszerű (és valahol jogos is). Az új szerzői jogi irányelvek 13. cikkelye kötelezne minden weboldalt, hogy még publikálás előtt ellenőrizze a felhasználók által feltöltött tartalmakat. Majd ezután csak akkor engedélyezheti ezeknek a megosztását, ha az nem tartalmaz semmilyen szerzői jog által védett kép-, hang-, vagy egyéb anyagot.

Az olyan szinten jogsértő, hogy zsigerből kivágná egy algoritmus

Ezzel tehát vége is lenne az internetes mémeknek, amik ezeket előszeretettel használják, így ha elfogadják az új jogszabályt, akkor ennek a fajta kultúrának vége is Európában. Persze ez csak egy apró szelete ennek a szigorításnak, ennél sokkal komolyabb következményei is lehetnek. 

Mivel ezt a mennyiségű munkát egészen egyszerűen képtelenség manuálisan végezni, így különböző algoritmusok végeznék a szűrést, amik összevetik a felhasználó által készített képet vagy videót egy jogvédett anyagokat tartalmazó adatbázissal, és csak akkor engedik azt át, ha nem találnak egyezést. Ez egy forgalmasabb, népszerűbb oldal esetében akár több millió feltöltést is jelenthet, és az algoritmusok jelentősen lassíthatják a megosztás sebességét. Ám ez még csak a kisebbik probléma. 

Merthogy a már eddig használt algoritmusok (pl. Youtube) bebizonyították, hogy működésük közel sem tökéletes és tévednek mindkét irányban. Néha teljesen legális tartalmakat tiltanak le, a jogsértőt pedig átengedik. Ráadásul elég nehéz elvárni egy algoritmustól, hogy legyen humorérzéke.

Ez szintén leves:

Habár a 13. cikkely kapcsán a mémekről és a felhasználói szabadság korlátozásáról esik a legtöbb szó, a valóságban a tervezet káros hatásai a művészeket is hátrányos helyzetbe hoznák. Ma már közülük rengetegen az interneten osztják meg legújabb produktumaikat. A zenei világnak ez egy csapás lenne, hiszen minden amit szeretnének újragondolni, remixelni, értelemszerűen jogvédett. De ha valaki kollázst csinál jogvédett képekből, azt is letiltja a rendszer, de a videósok sem lennének irigylésre méltó helyzetben. 

Egy másik csoport a programozók, akik nyílt forráskódú (open source) szoftvereket használnának munkájukhoz. A fejlesztési mód lényege, hogy egy cég nyilvánosságra hozza forráskódjait, és megengedi az internetes közösségeknek, hogy kedvükre módosítsák azt. A leghíresebb ilyen szoftverek a Python programozói nyelv, a WordPress blog-platform vagy a VLC médialejátszó. Ezt a típusú fejlesztői munkát is tönkretenné a 13. cikkely életbe lépése, hiszen a kódokat ugyanúgy védik a szerzői jogok, mint a zenéket vagy a képanyagokat, így a platform szabadsága teljesen megszűnne.

Akik még nagyon nem boldogok, azok az európai startupok. A még a fejlődés kezdeti szakaszaiban lévő internetes cégekre komoly terhet róna a tervezet által megkövetelt szűrőrendszerek és online infrastruktúra bevezetése. Elvégre az ilyen fejlődés előtt álló cégek egyáltalán nem biztos, hogy rendelkeznek a kellő forrásokkal, és a növekedés szakaszában az új felhasználók szerzésében is gátolná, de legalábbis lassítaná őket. Ez pedig elriasztja a befektetőket is, akik nem az európai, hanem a tengerentúli, ázsiai startupokba fektetnének. 

Tán mondani sem kell, de az online újságok mozgási terét is jelentősen csökkentené a rendelet. Ezentúl ugyanis csak szerzői engedéllyel lehetne védett tartalmakból idézni, vagy akár egy fejlécet, illusztrációt megosztani is. Ez pedig a hiteles információk terjesztését is akadályozza, nagyobb teret engedve a "fake news gyáraknak". Ráadásul a keresőmotoroknak is nehezebb lesz, hiszen mivel értelemszerűen jóval kevesebb hivatkozás lesz, így jelentősen nehezebb lesz hozzájutni több oldalról megerősített, biztos forrásból származó információhoz. 

Fotó: medium.com

A rendelet persze egyeseknek jól jönne. Védené a nagyobb kiadókat (zene, film, média), akik megengedhetik maguknak a felhasználandó anyagok megvásárlását, és a saját anyagaik feletti szorosabb kontroll is jól jönne.

Mivel itt nem kis mogulokról beszélünk, így érthetően nagy a nyomás az uniós törvényhozókon az üggyel kapcsolatban, de van remény, hogy a tervezet nem megy át a szerdai szavazáson. De ez már tiszta politika, így mi felhasználók csak reménykedhetünk.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/54391/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?