Blogolj!

Megtisztítható az óceán?


Sokat hallunk mostanában az óceánokban lebegő műanyagokról és azok veszélyeiről.

Ezek a hulladékok nemcsak több mint százezer delfin, bálna és fóka halálát okozzák, de rengeteg vízi madár, halak és egyéb tengeri élőlényekét is.

 

Az óriási szeméthalmazt, amely körülbelül 5 milliárd, elsősorban műanyagból és halászati eszközökből áll, mérete Franciaországénak mintegy kétszerese, súlya pedig 80 ezer tonnára tehető, először 1997-ben fedezték fel. Sajnos azóta csak folyamatosan nő. 

 

„A mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk”

– gondolta és hangoztatta Boyan Slat, aki 18 éves korában görögországi nyaralása során búvárkodva több műanyag szeméttel találkozott, mint hallal. A téma megszállottja lett, rengeteget kutatott a témában és nem fogadta el, hogy valójában senki sem tesz komolyan a jelenség ellen. 

 

A ma 22 éves holland feltaláló megalapította a The Ocean Cleanup nonprofit szervezetet és kutatócsoportot, munkatársaival 4 év kutatás és egy sikeres prototípus után odáig jutottak, hogy idén, már a jövő hónapban megkezdheti a működését az óceántisztító gépük.

Ez a szerkezet az óceán áramlatait kihasználva, 40 darab egyenként 12 méter hosszú csövön szívja majd fel a szemetet. Szakértők szerint mintegy öt év alatt megtisztulhat általa a Csendes-óceánon lebegő szemétsziget fele.

 

 

 

 

A rendszer úgy szűri ki a szemetet, hogy közben halakat és egyéb élőlényeket nem veszélyeztet – ezt a csövek speciális kialakításával érték el. Az összegyűjtött hulladékot tartályokba gyűjtik és mintegy kéthavonta a szárazföldre szállítják.

  

     

   

    

forrás: www.theoceancleanup.com, www.facebook.com/TheOceanCleanup

1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/54424/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-20 11:07:52
Ez nagyon dicséretes elképzelés, remélem a gyakorlatban, hosszú távon is beválik.
Szerintem azonban, mégis az egészet ott kellene kezdeni, hogy a további eszement szennyezést kéne minden áron megakadályozni.
Például azonnal be kellene már szüntetni ezt a gátlástalan műanyagpalack, és egyéb műanyag csomagolóanyagok gyártását és forgalmazását.
Tudom, hogy amíg ezek gyártása ilyen mérhetetlen haszonnal jár, mint manapság, erre nagyon kevés esély van, de végtelen szigorral hátha lehet ellene tenni is valamit, nemcsak dumálni róla !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?