Blogolj!

A rákkutatásban hozhat áttörést a világ legkisebb számítógépe

Dorogi László

A szerkezet tized akkora mint az eddigi csúcstartó, a miniatűr számítógépet elsősorban diagnosztikai eszközként használják majd.

A Michigani Egyetem kutatói megépítették a világ legkisebb számítógépét, amely a gyógyászat területén kaphat kifejezetten fontos szerepet a jövőben. A szerkezet egészen parányi, tízszer olyan kicsit, mint az IBM által korábban kifejlesztett eddigi csúcstartó, pedig az sem volt éppen nagy: az emberi ujj hegyének a töredékén fért el.

A korábbi csúcstartó (Fotó: IBM)


Az új rekorder pedig így mutat egy rizsszem mellett:

Hogy lehet ezt egyáltalán összerakni? (Fotó: University of Michigan)


A számítógép mérete több problémát is felvet, hiszen egy komolyabb fényforrás is kárt tehet az eszközben, már egy mini LED-izzó is komolyan befolyásolhatja az áramköreiben zajló folyamatokat. A picike számítógépet diagnosztikai eszközként használják majd, elsősorban a rákkutatás területén, méghozzá a sejtcsoportok hőmérsékletét tudják majd monitorozni vele, ami azért nagyon fontos, mert a tudósok szerint a rákos sejtek valamivel melegebbek egészséges társaiknál, de ezt műszerek hiányában korábban nem tudták bebizonyítani.

Nem csak a gyógyászat segítségére siethet a világ legkisebb számítógépe: az olajiparban, a vegyiparban és egészen kicsi állatok tanulmányozásához is felhasználják majd a szerkezetet. Egészen hihetetlen, de ez a porszem méretű gépecske saját processzorral rendelkezik, pedig azt is elég nehéz elképzelni, hogy különböző alkatrészekből áll.

Címkék: számítógép
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/54716/pics/lead_800x600.jpg
számítógép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?