Blogolj!

Álhírek szedik halálos áldozataikat Indiában

Dorogi László

A WhatsAppon terjesztett hamis pletykák miatt már több mint 25 embert lincseltek meg gyerekrablás gyanúja miatt az ázsiai országban. A hatóságok lecsatlakoztatták Indiát az internetről.

Fotó: Hindustan Times

A technológia halálos sebességű fejlődésével nehéz lépést tartani a millió sávos információs sztrádán, s a lépéstartás problémája gyakran társadalmi és szociális feszültségeket szül. Pláne, ha az ember természete nem változik meg varázsütésre és tudjuk, hogy ez a legkevesebb esetben van így. Az ember természetéhez ugyanis tartozik a hazugság, a lódítás aktusa, amelyből a fékezhetetlen információáramlat komoly problémákat, tragédiákat gerjeszthet.

A hamis információs ételmorzsák elfogyasztásának lehetőségét szüntették be most az indiai hatóságok, miután az ország északkeleti régiójában egy okostelefonokon terjesztett pletyka miatt három újabb embert lincseltek halálra. Az elmúlt hónapokban több mint 25 ilyen értelmetlen gyilkosság történt Indiában, s mindegyiknek a WhatsAppon terjesztett hazug pletykák voltak a gyújtózsinórjai.

A lincselések áldozatairól a legtöbb esetben azt hitték, hogy gyermekrablók, ezért bőszült fel az indulatra ébresztett tömeg, de legutóbb például éppen egy olyan embert vertek halálra, aki a hamis szóbeszédre igyekezett figyelmeztetni hangosbemondójával a hatóságok megbízásából. Az ázsiai országban nem szokatlan eljárás, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló országos problémák esetén lecsatlakoztatják Indiát az internetről, ezzel elejét véve az információáramlásból származó további felesleges indulatoknak.

A pánik kirobbantói a WhatsAppon korábban egy videót is közzétettek egy feltételezett gyerekrablásról, amin egy motoros hajt egy gyerekcsapathoz, majd egyiküket felrántja járművére és magával viszi. Később kiderült, hogy a felvételen egy megrendezett jelenet látható, ráadásul a videó részlet nem is Indiában, hanem Pakisztánban készült. Valójában tehát nem raboltak el egyetlen gyermeket sem - legalábbis ezzel az üggyel összefüggésben biztosan nem - ennek ellenére már több embert vertek értelmetlenül halálra.

A történet pedig újabb bizonyítéka annak, hogy ne higgyünk el mindent, amit az interneten látunk és kezeljük fenntartásokkal a tartalmakat.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/54987/pics/lead_800x600.jpg
álhír,internet,okostelefon
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?