Nem volt telitalálat a hatos lottón
Nyerőszámok: 15, 21, 22, 23, 28, 39 Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 132 875; a 4 találatos szelvényekre 11 285; a 3 találatos szelvényekre 2440 forintot fizetnek.
Blogolj!

Teljesült a feltétel, lecserélte vezetését a ZTE

Ragnar Volarus

A kínai óriáscég a ZTE megtette amit az amerikai kormány az embargó feloldásához feltételül szabott és lecserélte a felsővezetését. Ezzel a cég újra hozzáférhet az amerikai gyártmányú komponensekhez.

Legalábbis ezt remélik, hogy az amerikaiak feloldják a korábban kiszabott, roppant szigorú exportkorlátozást, így a gyártó újra hozzáférhet az amerikai komponensekhez és újraindíthatja kereskedelmi tevékenységét.

Kap egy utolsó esélyt a ZTE

Amerika végül a megállapodott a kínai gyártóval a tiltások feloldásáról, de ugyanakkor a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója ultimátumot is adott a ZTE-nek, arra figyelmeztetve az óriást, hogy egyetlen húzása maradt, és eltörlik őket a föld színéről. Az amerikai exportkorlátozásokat most feloldják, hiszen a korábbi tiltások értelmében a ZTE nem szerezhetett Amerikából sem szoftvert, sem hardvert, így kénytelen volt szinte teljesen leállítani a működését.

A korlátozás oka annyi volt, hogy a ZTE megszegte az Iránra és Észak-Koreára vonatkozó nemzetközi embargót és tiltott eszközöket szállított a két rezsimnek. Elsőként súlyos pénzbüntetést kellett fizetniük a kínaiaknak, és a vezetés leváltását is követelte az Egyesült Államok, ám ezt nem tette meg a ZTE. Erre válaszul az amerikai kormány feketelistára tette a céget, amellyel tulajdonképpen halálra ítélte, hiszen a cég telefonjai és telekommunikációs berendezései is amerikai vállalatok által szállított komponensekre épülnek.

A ZTE szerencséjére a Trump-adminisztráció bizonyos feltételek teljesítése esetén kilátásba helyezte, hogy feloldja a korlátozást. Ehhez ismét milliárdos büntetést kellett becsengetni, továbbá 400 millió dollárt letétbe helyezni - amelyet az amerikai lehívhatnak ha újra "bűnbe esne" a távol-keleti gyártó -, egy független megfigyelő csapat alkalmazása, valamint a felsővezetés lecserélése.

Mivel kiderült, hogy az amerikaiak már elsőre sem blöfföltek mikor ezt kérték, így most nyilvánosan is meglépte ezt a ZTE. A cég új elnök-vezérigazgatót nevezett ki Xu Ziyang személyében, aki eddig a cég németországi tevékenységét irányította. Szintén friss a műszaki és pénzügyi vezérigazgató-helyettes is, illetve a személyzetis vezető is - számol be a Wall Street Journal. A ZTE igazgatótanácsát pedig múlt héten cserélte le a részvényesi közgyűlés. Ezzel pedig teljesülni látszik az Egyesült Államok kérése. 

Fotó: Getty Images

Aminek egyébként már a tengerentúlon is többen örülnének. Mert az csak az egyik része a botránynak, hogy a ZTE nem kap amerikai komponenseket a telefonjaihoz, de ezek a partnerek akik ezeket szállították - elsősorban a Qualcomm - szintén jelentős bevételkiesést könyvelhettek el, hiszen egyik legjelentősebb megrendelőjüket veszítették el. A kiesést pedig lehetetlen gyors ütemben pótolni. Így érthető módon aktívan lobbiztak az exportkorlátozás feloldásáért.

Viszont a ZTE hányattatásai még nem biztos, hogy véget értek. Az amerikai Kongresszus még ellentmondhat a kormányzati engedékenységnek és keresztülhúzhatja a megegyezést. A szenátuson már át is ment az a szöveg, amely visszatenné a feketelistára a vállalatot, a képviselőház azonban nem fogadta ezt el. Ez a játszma még nem ért véget teljesen.

Címkék: mobil, ZTE
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/55282/pics/lead_800x600.jpg
mobil,ZTE
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?