623-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Újabb öt, idős, krónikus beteg hunyt el, vagyis a halálos áldozatok száma immár 26 fő.
Blogolj!

A brit adatvédelmi hatóság a legmagasabb bírsággal bünteti a Facebookot

Ragnar Volarus

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) a kiszabható legmagasabb bírsággal, 500 ezer fonttal (182,5 millió forint) sújtja az adatvédelmi botrányba keveredett Facebook közösségi oldalt - közölte Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos.

Fotó: Leah Millis/Reuters

Denham azzal indokolta a bírságot, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor nem védte meg felhasználói adatait. A kormánybiztos emellett arra is hivatkozott, hogy nem volt átlátható az sem, hogyan szerezték meg illetéktelenek a felhasználók adatait. Az 590 milliárd dollár piaci értékű amerikai vállalat, a Facebook számára a félmillió fontos bírság nevetségesnek tűnhet, viszont ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit a brit információs kormánybiztos kiszabhat. 

A végleges döntés előtt a Facebook még reagálhat a vádakra, bár talán jobban tennék ha minél hamarabb véget érne az ügy, és kikerülnének a reflektorfényből. Az internetes óriásvállalat mindenesetre annyit közölt, hogy megvizsgálja a brit hatóság köztes jelentését, és hamarosan válaszolni fog az abban foglaltakra.

Zuckerberg már a meghallgatások előtt vállalta a felelősséget

Keddre az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának elnöke hivatalosan is beidézte meghallgatásra Mark Zuckerberget, ahová a Google elnökét Sundar Pichai-t, és Twitter vezetőjét Jack Dorsey-t is berendelték, a Facebook alapítója ráadásul szerdán a képviselőház egy-egy bizottsága előtt kell feleljen majd a kellemetlen kérdésekre, a nemrégiben kirobbant adatkezelési botrányról.

A cég adatkezelési vezetője, Erin Egan újfent hangsúlyozta: az adatlopási botrányba keveredett Cambridge Analyticával szemben már jóval korábban cselekedniük kellett volna. A brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.

A Facebook saját közlése szerint együttműködik a hatóságokkal az ügyben indított vizsgálatokban. Persze kéretik fenntartásokkal kezelni a kijelentéseiket, hiszen Steve Satterfield, a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója azt állította, a Facebook nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait szabálytalanul a Cambridge Analyticával. Ezzel szemben az Európai Bizottság korábban azt közölte: az illegális adatgyűjtés 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett. 

A Facebook tehát könnyen lehet, hogy hazudik. Van, ami nem változik.

Hardvergyártók tömkelegének passzolt le egy csomó adatot a Facebook

Legalább 60 különböző hardvergyártó jutott hozzá egy raklap felhasználói adathoz a Facebook segítségével. Olyan cégek is kaptak adatokat, mint az Apple, a Samsung, vagy a Microsoft. A New York Times arról számolt be, hogy a gyártók nemcsak az adott felhasználók adataihoz férhettek hozzá, hanem a barátaikéihoz is.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/55440/pics/lead_800x600.jpg
Cambridge Analytica,facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?