hirdetés

Gigabüntetés kapott a Google

Ragnar Volarus

Egészen elképesztő, 4,34 milliárd eurós forintos bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google-re, mégpedig a versenyjogok megsértése miatt. A szabálysértést az Andorid rendszerben, egészen pontosan a Google a telefongyártókkal kötött szerződésében találták. Ezekben a Play áruház használatának feltételeként szabták ki, hogy az okostelefonok mindegyikén előtelepített legyen az amerikai cég böngészője (Chrome) és webes keresője (Search).

Ez pedig a mobilgyártók részére kényszerpálya volt, hiszen a Google Play áruház nélkül az androidos okostelefonok vajmi keveset érnek, hiszen minden applikációt, programot, játékot azon keresztül tudnak beszerezni a felhasználók. Ezért cserébe az amerikai cég ráerőltette a gyártókra a saját keresőjének használatát, amivel teljes mértékben ellehetetlenítette a versengést ebben a szegmensben. Ráadául olyan vád is érte a Googlet, hogy külön fizettek azért, hogy semmilyen konkurens szolgáltatást se telepítsenek az okostelefonokra gyárilag.

Fotó: enrollmarketing.com

Az Európai Bizottságnál pedig érthetően kiverte a biztosítékot, hogy a Google így próbálja fenntartani saját dominanciáját. Hiszen ennek nem mellékesen a felhasználók is "kárt szenvednek", elvégre nincs egészséges versengés ezen a piacon.

Az EB a 4,34 milliárd eurós büntetés mellett arra utasította a céget, hogy 90 napon belül változtassanak a feltételeiken, különben további bírságokkal számolhatnak. Már azt is meghatározták mennyit. Amennyiben nem tartják a 90 napos határidőt,naponta az anyavállalat, az Alphabet Inc. globális napi árbevételének öt százalékát kitevő további büntetésre számíthatnak.

A Google nem ért egyet az ítélettel, mondván, hogy az élénk ökoszisztéma és a gyors innováció a versengés sajátosságai, illetve hogy éppen elég választási lehetőséget adtak mindenki számára.

"Az Android kibővítette a felhasználók lehetőségeit, nemhogy szűkítette volna. Az életteli ökoszisztéma, a gyorsan reagáló innováció és az alacsonyabb árak az egészséges verseny jellemzői. Meg fogjuk fellebbezni a döntést." - nyilatkozta a Google szóvivője, Al Verney.

Az Európai Bizottság azóta közzétette határozatának szövegét az indoklással együtt.

Címkék: google
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/55857/pics/lead_800x600.jpg
google
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?